Flits

Een aangrijpende theaterproductie over jongeren en verkeer

Schrijf je in

Georganiseerd door

Duurtijd

n.v.t.

Locatie

 • Op je school

Geschikt voor

 • Secundair onderwijs: 3 - 7

Beschikbaarheid

 • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

een verjaardag
twee goede vrienden
een verrassingsfeest
wat begint als een schitterende avond
eindigt in een nachtmerrie

Een aangrijpende theaterproductie over jongeren en verkeer, geactualiseerd, met wervelende, pakkende videobeelden, aangepaste soundtrack en Wim Geysen als acteur.

Over Flits!
In 2001 contacteerde de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vzw auteur en theatermaker Wim Geysen om gezamenlijk een sensibilisatiecampagne op te zetten rond verkeersveiligheid in al haar aspecten. Enkele andere verenigingen (o.a. het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde) besloten het project te ondersteunen. Het resultaat van deze samenwerking groeide uit tot Flits!, een multimediale theatermonoloog die zich richt tot adolescenten en volwassenen.

Videobeelden en popmuziek zorgen ervoor dat het geheel de uitstraling krijgt van een videoclip.

Flits! ging op 26 september 2002 in première in CC De Woeker (Oudenaarde) in aanwezigheid van de vereniging Ouders van Verongelukte Kinderen vzw en toenmalig Minister van Verkeer Steve Stevaert. Het stuk werd opgepikt door de redactie van het VRT-journaal en tal van nationale kranten en andere media.

300. 000 toeschouwers
Gedurende de volgende seizoenen voerde Wim zijn monoloog op voor (hoge-) scholen, culturele centra, oudercomités en jeugdverenigingen. Flits! werd vertaald in het Frans, Engels, Tsjechisch en Servisch en werd uitgebracht op dvd.

Tegelijkertijd creëerde Wim een multimediale lezing rond verkeersveiligheid in al haar aspecten waarin ook een ruime selectie uit het theaterstuk aan bod komt (zonder technieker;  met projectie, beperkte geluidsinstallatie, voor groepen tot 90 toeschouwers, prijs:  475 euro (excl. auteursrechten, vervoersonkosten en 6%btw) . Dit biedt hem de mogelijkheid om ook kleinere (klas)groepen de kans te geven kennis te maken met het thema, Flits! en het boek ‘Zonder afscheid’  - interviews met ouders, broers en zussen van verongelukte kinderen (derde, herziene druk 2015)- dat hij schreef (Uitgeverij Manteau).Ondertussen werd Flits! meer dan 950 keer opgevoerd. Het stuk bereikte zo’n 300000 toeschouwers en is een van de vaakst opgevoerde theaterproducties in het Nederlands taalgebied. Reacties, foto’s en videofragmenten vind je op www.wimgeysen.be.

Gedurende de jaren dat Flits! werd opgevoerd, daalde het aantal verkeersdoden – mede door verhoogde controles, de BOB-campagne en vele andere initiatieven – jaar na jaar. Dat is hoopgevend, positief nieuws, maar ondanks alle inspanningen blijft het aantal verkeersslachtoffers in België - ook bij jongeren - angstaanjagend hoog. 

Prijs en subsidie
Deze activiteit kost € 1175 inclusief techniek, technische omkadering & didactische map.
Exclusief vervoersonkosten (gebaseerd op één wagen, vertrek vanuit Antwerpen/ Borgerhout, aan € 0,5 per km), auteursrechten (11,5% op de uitkoopsom) en 6% btw.

Multimediale lezing voor kleinere groepen: 475 euro (zie verder)

Voor beide activiteiten kan je een subsidie aanvragen via Slimme Mobiele Scholen.

Praktisch

 • We vragen aan de begeleidende leerkrachten om de leerlingen op voorhand goed te oriënteren op het theaterstuk. In de bijhorende lesmap vindt de leerkracht de nodige inspiratie hiervoor. Het is aangewezen na afloop een (kort) moment van reflectie/ evaluatie te voorzien.
 • De voorstellingen gaan door op school, in cultuurcentra en theaterzalen.
 • De activiteit is ook beschikbaar voor scholen buiten het grondgebied van de stad Antwerpen.Er is geen prijsverschil.
 • Taalgebruik vormt geen probleem.
 • Er bestaat een aansluitende workshop die verder bouwt op de opgedane ervaring van deze activiteit, namelijk…mogelijkheid tot nabespreking
 • Er bestaat een educatief pakket met extra informatie, namelijk…lesmap bij de theaterproductie
 • Onze activiteit kadert in een bestaande leerlijn, namelijk…vakoverschrijdende eindtermen rond verkeerseducatie
Meer informatie over de prijs

Deze activiteit kost € 1175 inclusief techniek, technische omkadering & didactische map.
Exclusief vervoersonkosten (gebaseerd op één wagen, vertrek vanuit Antwerpen/ Borgerhout, aan € 0,5 per km), auteursrechten (11,5% op de uitkoopsom) en 6% btw.
Multimediale lezing voor kleinere groepen: 475 euro (zie verder)
Voor beide activiteiten kan je een subsidie aanvragen via Slimme Mobiele Scholen.

Thema's
 • Cultuur
 • Theater
 • Mens & maatschappij
 • Mobiliteit

Gerelateerde activiteiten