ICL@school

Workshops rond intercultureel leren op school

Schrijf je in

Georganiseerd door

Duurtijd

3 uur

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Secundair onderwijs: 5 - 7

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

  • Gratis

Taal verbindt mensen! AFS ziet dit als een zinvol element binnen intercultureel leren, één van de vakoverschrijdende eindtermen op de middelbare school. Daarom biedt AFS gratis Engelstalige interculturele vormingen aan die kunnen geïmplementeerd worden in het lessenpakket. Op deze manier worden leerlingen intercultureel competent en oefenen ze tegelijkertijd een vreemde taal.

De school kan zelf kiezen welk thema aan bod komt in welke lessen. In overleg met de verantwoordelijke leerkracht bekijken we welke modules en methodieken het best aansluiten bij de klas. Zo kan ingespeeld worden op de noden en het niveau van elke klas.

AFS biedt 3 modules aan die elk inzoomen op een specifiek thema.

Module 1: culturele verschillen
Heb je er al ooit over nagedacht dat jouw neus snuiten tegenover vreemden als onbeleefd kan beschouwd worden? Culturele verschillen zijn overal! In onze wijk, op onze school...Deze workshop geeft leerlingen de kans om hun ervaring over verschillende culturen te delen. We gaan op zoek naar hoe we irritaties kunnen vermijden en hoe we niet te snel een oordeel kunnen vellen.
Module 2: stereotypes
Een eerste indruk is snel gevormd! Dit gebeurt vaak heel natuurlijk. Meestal weten we zelfs niet dat we veralgemeningen gebruiken. Dit leidt soms tot verkeerde conclusies. Tijdens deze workshop gaan we dieper in op stereotypes bij bepaalde culturele groepen. Waarom zijn ze gevaarlijk en hoe kunnen we ze vermijden?
Module 3: macht en privileges
Hoe vaak maken mensen luidop veronderstellingen over ons? En hoe vaak maken wij ze over mensen met een andere achtergrond of ander uiterlijk? Bij dit thema gaan we in op verborgen boodschappen die we onbedoeld overbrengen maar toch kunnen kwetsen. Hoe herkennen we ze en hoe kunnen we erop reageren?
Extra module voor gastscholen: Get to know your host student
Volgt een internationale student via AFS les op jouw school? Dan kan je ook deze module aanbieden:

Vind jij ook dat te laat komen op een afspraak onbeleefd is? Bepaalde gewoontes en tradities lijken voor sommige heel onredelijk en voor anderen dan weer normaal. Wil jij graag wat meer inzicht krijgen in de cultuur van anderen? Waarom niet beginnen met onze eigen gaststudenten? AFS biedt specifieke workhops aan voor scholen met een gaststudent om de integratie in de klas te bevorderen.

 

Over AFS
AFS is een internationale, niet-gouvernementele non-profitorganisatie van vrijwilligers die mogelijkheden voor intercultureel leren aanbiedt om mensen kennis, vaardigheden en begrip bij te brengen voor een betere en meer vredevolle wereld.
Verder met intercultureel leren op school? Ga op klasuitwisseling.
Wil je het intercultureel leren in je klas nog verdiepen? AFS begeleidt ook korte klasuitwisselingen, on- en offline. Interesse? Neem dan contact op met hanne.dierynck@afs.org
Thema's
  • Mens & maatschappij
  • Samenleven