Inleefmoment toegankelijkheid

Inleefwandeling, te combineren met een rolstoelparcours op de speelplaats en/of ontmoetingen met mensen met een beperking

Schrijf je in

Georganiseerd door

Duurtijd

1 uur 15 minuten

Locatie

 • Op je school

Geschikt voor

 • Lager onderwijs: 5 - 6
 • Secundair onderwijs: 1 - 3

Beschikbaarheid

 • Deze activiteit is beschikbaar gedurende een bepaalde periode
 • Meer info

Prijs

 • € 2,50 per leerling

"Zonder dat mijn benen kunnen bewegen of  met mijn ogen of oren dicht,  wil  ik graag  kunnen wandelen  op  straat, in een park, op het strand. Ik wil ook graag binnen kunnen in een museum of naar de bioscoop gaan en  in een café  iets drinken. Mijn oma wil  graag meegaan met haar rollator en papa met de buggy met mijn kleine zus."

Door op stap te gaan in een rolstoel, met een blinddoek of met oordoppen leren de leerlingen hoe we samen er voor kunnen zorgen dat iedereen overal naar toe kan.

De leerlingen worden geblinddoekt of  in een rolstoel gezet en leggen een weg af in de schoolomgeving. Zij ondervinden wat er  in de weg kan staan (fietsen, reclame-borden, trappen waar ze binnen willen gaan, …) Ze worden in kleinere groepen opgesplitst per handicap. De groepen wisselen van handicap.

Leerlingen begrijpen zo dat ‘toegankelijkheid’ iets is voor iedereen. Het is  belangrijk voor: de postbode, de ouder met een kinderwagen, het kind met een gebroken been, oma met de rollator, slechtziende opa...

Optioneel: leerlingen kunnen praten met en vragen stellen aan  mensen die slecht zien of blind zijn, slecht horen of doof zijn of die een rolstoel gebruiken. Hoe vinden zij de weg? Hoe spreken ze met elkaar? Kunnen ze overal binnen?

Optioneel: er kan een rolstoelparcours gelegd worden op de speelplaats. 

Een dag om nooit te vergeten!

Dit wordt nog aangeboden tot eind oktober 2018.

Verwachtingen van de leerkracht
De leerkracht helpt bij het indelen van de groepen.
Prijs
We begeleiden graag meerdere klassen per half dagdeel. De kostprijs is € 50 per half dagdeel. Op die tijd kunnen we 3 klassen begeleiden.

Indien je ook het rolstoelparcours op de school wenst, komen hier nog 100 euro vervoersonkosten bij. Als je zelf voor het vervoer kan zorgen, dan vallen deze kosten weg.

Ook inbegrepen in de prijs:
- een lijst met tips wat we zelf kunnen doen om gebouwen en straten toegankelijker te maken;
- stickers die op het spatbord van een fiets passen, met de vermelding 'Mijn fiets staat niet in de weg' (zolang de voorraad strekt).

Moeilijke woorden voor (anderstalige) leerlingen
Toegankelijkheid, persoon met een(tijdelijke) beperking , blind, doof , rolstoelgebruiker, rollator, obstakel (fiets, vuilnis), gidslijn, geleidelijn,  kinderwagen,  trap

tot eind oktober 2018

Thema's
 • Mens & maatschappij
 • Samenleven
Extra ondersteuning
 • Extra ondersteuning voor slechthorenden
 • Extra ondersteuning voor slechtzienden
 • Rolstoeltoegankelijk