Meester op de fiets

Fietsvaardigheidsproject voor het lager onderwijs

Schrijf je in

Duurtijd

1 uur 30 minuten

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Lager onderwijs: 1 - 6

Beschikbaarheid

Prijs

Met dit project kan de school een ‘fietsmeester’ of ‘fietsjuf’ uitnodigen die samen met de leerkracht op school praktische fietseducatie geeft aan de leerlingen. Zo willen we leerlingen de kans geven op een leuke en veilige manier te leren deelnemen aan het verkeer. Dit gebeurt eerst in een beschermde omgeving (bv. de speelplaats of een verkeerspark). De fietsmeester of -juf brengt speciaal ontworpen materialen mee en stelt een fietsparcours op in de school.

Aan de hand van een fietsparcours met hindernissen willen we de fietsvaardigheid verbeteren, namelijk de reactiesnelheid, het evenwichtsbehoud en het gevoel voor coördinatie.

Naast de fietslessen op school met een praktische handleiding, ontwikkelden we ook lesfiches voor meer theoretische lessen in de klas, praktijkfiches per leerjaar, tips voor ouders algemeen én voor tips voor ouders voor fietsvaardigheidstraining thuis. Meer info hierover kan je vinden op de website van MOEV.

Alles open / Alles toe
Meer informatie over de periode

Deze activiteit is enkel beschikbaar

  • tijdens de maanden april, mei, juni, september, oktober, november en december
  • op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
Meer informatie over de prijs

Vaste prijs van 75 euro per dag. 

Hier is de huur van de materialenset, de begeleiding door de fietsmeester en het vervoer van en naar de school inbegrepen.

Verloop van de activiteit

Per dag kunnen er maximaal 3 klassen van ongeveer 25 leerlingen deelnemen.

Per dag kunnen er 3 sessies van minimum 1 uur tot maximum 1 uur 30 minuten plaatsvinden waarvan 2 in de voormiddag en 1 in de namiddag.

 

Verwachtingen naar de leerkracht en begeleiding toe

De leerkracht of begeleider ondersteunt de fietsmeester van MOEV. Dit gaat over het uitdelen van het materiaal en het in het oog houden van de groep.

Voor- en/of natraject

Een handleiding en lesfiches zijn beschikbaar op de website van MOEV. Je kan deze op voorhand downloaden om de activiteit voor te bereiden of nadien nog verder te oefenen met jouw leerlingen.

Thema's
  • Mens & maatschappij
  • Mobiliteit
  • Sport & gezondheid
  • Sport & beweging

Gerelateerde activiteiten