Muzikale Kamishibai

Cultuuractiviteit van het Kleutermenu '19 - '20

Mail om in te schrijven

Georganiseerd door

Duurtijd

40 minuten

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Kleuteronderwijs: 3

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

  • Gratis

Er was eens een grote rode stip. Ik ben zijn naam vergeten… Hij stond altijd maar stil op een papiertje maar wilde zo graag eens rollen... Hij rolde van de ene kant naar de andere kant van het papier… en opeens rolde hij van het papier af…

Kinderen horen graag verhalen. Hoe expressiever je ze vertelt, hoe meer ze aan je lippen hangen. Wat gebeurt er met het verhaal als de kinderen dit met live muziek ondersteunen? Stel, je hebt een heleboel geluiden en melodieën verzonnen: welk verhaal past daar dan bij?
In deze workshop gaan we muzikaal aan de slag met Kamishibai, een papieren theatertje uit Japan. Bij de verschillende prenten gaan we zelf geluiden en muziek maken. Zo ontstaat een muzikaal verhaal of een compositie uit de verschillende beelden. Deze unieke werkvorm geeft veel inspiratie om met kinderen muziek te maken bij verschillende visuele prikkels (prentenboekjes, schilderijen…)

Al spelend leren de leerlingen hun fantasie muzikaal te vertalen, rekening houdend met elkaar. Er is ruimte voor solo-momenten waarin de leerling versterkt wordt in zijn zelfvertrouwen en autonomie maar ook het samen muziek maken zorgt voor een goed luisterend oor.

Prijs
Dit is één van de activiteiten die je kan boeken in het kader van het Kleutermenu. Voor vier activiteiten betaalt de school € 200 per klas van maximaal 30 leerlingen. Dankzij een tussenkomst van de stad Antwerpen is dit een pak minder dan wanneer je deze vier activiteiten afzonderlijk zou boeken.

Reservering
Wil je deze activiteit boeken voor het Kleutermenu, klik dan vanaf 6 mei, 12 uur rechts op de knop 'Schrijf hier in' en vermeld bij de inschrijving duidelijk dat je de activiteit boekt in het kader van het Kleutermenu.

Dagplanning
De workshop duurt ongeveer 40 minuten. We kunnen 3 workshops op een halve dag doen. Voorzie a.u.b. 10 à 20 minuten pauze tussen de workshops.
Tijdsduur en groepsgrootte
De activiteit duurt ongeveer 40 minuten.
Er kunnen maximum 15 leerlingen deelnemen per groep, begeleid door minstens 1 actieve leerkracht.
Verwachtingen naar de leerkracht

We vragen de leerkrachten actief mee te doen tijdens de workshops.

Voor- of natraject
Er bestaat een educatief pakket met extra informatie, namelijk een lesmap.
Er bestaat een filmpje dat je in de klas kan laten zien ter voorbereiding.
Locatie
De activiteit gaat door op je school. We hebben daarvoor een rustige ruimte zonder afleiding nodig, kussens voor alle kinderen om op te zitten of een zachte ondergrond en de mogelijkheid tot het afspelen van muziek.
Thema's
  • Cultuur
  • Muziek