Laat je leerlingen het gevaar van de dode hoek zelf ervaren in een veilige omgeving.
Schrijf je in via e-mailGeorganiseerd door
Duurtijd
Locatie
Geschikt voor
Beschikbaarheid
Prijs
Schooljaar 2022 - 2023
In het voorjaar van 2023 kunnen de lessen doorgaan in de periode 31 mei tot 21 juni. Stuur daarvoor een mail naar verkeersweken@vsv.be met een aantal mogelijke data tussen 31 mei 2023 en 21 juni 2023. Doe dit voor 1 mei 2023 om je plaatsje te bemachtigen.
Daarnaast kan je hier ook een train the trainer/teach the teacher aanvragen voor leerkrachten en/of vrijwilligers zoals (groot)ouders, zodat zij de lessen zelf kunnen geven. Meer weten? Lees hieronder verder.
De praktijkles bestaat uit een theoretisch gedeelte in het klaslokaal en een praktisch gedeelte rond een bestelwagen die op de speelplaats of op een plein in de buurt van de school wordt geplaatst.
In het theoretisch gedeelte verwerven de leerlingen inzichten over hoe belangrijk het is om jezelf zichtbaar te maken in het verkeer. In het praktijkgedeelte rondom de bestelwagen leren ze aan de hand van een spel hoe ze zich moeten gedragen in de buurt van een groot voertuig.
De dodehoekles steunt op 3 algemene regels:
De nadruk ligt dus eerder op algemene principes voor veiligheid in het verkeer dan op het precies kunnen afbakenen van de dode hoek van een voertuig. Dit is dan ook de voornaamste reden dat we niet met een vrachtwagen naar de school komen, maar met een bestelwagen.
Wat de leerlingen leren
De leerlingen
Train the trainer/teach the teacher
Omdat het aanbod aan praktijklessen voor de klas beperkt is, voorzien we ook de mogelijkheid tot het volgen van een train the trainer/teach the teacher voor leerkrachten en/of vrijwilligers zoals (groot)ouders. Tijdens deze workshop leren leerkrachten en vrijwilligers welke doelen rond de dode hoek de leerlingen moeten behalen op welke leeftijd. Ze maken kennis met de lesmaterialen die ze ervoor kunnen gebruiken en waar men deze kan vinden.
De workshop duurt een halve dag (3u) en bevat zowel een theoretisch deel als een praktisch deel. Hij gaat door op een nader te bepalen plaats in Antwerpen. Meld je hier aan om een workshop in te plannen.
De activiteit is geschikt voor leerlingen uit de derde graad lager. Ze staat ook open voor vergelijkbare groepen uit het buitengewoon onderwijs.
De voertuigen en de lesgevers zijn een hele dag beschikbaar. Per dag kunnen maximaal 5 klassen (van 30 leerlingen) deelnemen.
We maken graag gebruik van:
- een klaslokaal met beamer en geluid
- de speelplaats (bestelwagen)
Praktijkles dode hoek duurt 50 minuten per klas met een een maximum van 5 klassen per dag.
Train the trainer/teach the teacher duurt 3 uur.
Elke klas krijgt gedurende 50 minuten les. De groep wordt in 2 gesplitst. De ene helft van de klas ervaart wat de dode hoek juist is aan de hand van een spel rond de bestelwagen. Zo ervaren ze wat de chauffeur ziet of niet ziet, met speciale aandacht voor het afdraaien.
De andere helft blijft in de klas. Hier gaan de leerlingen inzichten verwerven over hoe belangrijk het is om jezelf zichtbaar te maken in het verkeer. Na 25 minuten wisselen de 2 groepen.
Wij passen onze lessen aan aan de lesuren bij jullie op school.
De school zorgt voor een veilige locatie om de bestelwagen op te stellen. Bijvoorbeeld op de speelplaats. De bestelwagen heeft een ruimte van 15 op 15 meter nodig zodat er voldoende ruimte is om het spel te spelen. Deze ruimte moet de hele dag door afgebakend blijven. Ook dienen de toegangswegen toegankelijk te zijn voor het voertuig.
Indien de speelplaats niet geschikt is, dient de school een alternatieve, veilige locatie in de schoolomgeving te voorzien. Bij gebruik van openbaar domein moet er een officiële evenementenaanvraag gebeuren om in orde te zijn met de wetgeving. De school zorgt hiervoor via het aanvraagformulier op de website van de stad.
Voor de activiteit in de klas moet er een klaslokaal met beamer en geluidsinstallatie voorzien worden dat heel de dag gebruikt kan worden. Het is belangrijk dat de bestelwagen en het klaslokaal niet te ver van elkaar zijn, zodat de groepswissels vlot kunnen gebeuren.
We vragen aan de school om een verantwoordelijke aan te duiden voor de communicatie en de samenwerking met de uitvoerder.
Lees de verwachtingen hierover na in de afsprakennota.