Stormklasdag

Ga aan de slag in verschillende ateliers rond het thema maritiem erfgoed: zoals de ideale paalwoning verzinnen, een kinderkolonie stichten of een indiaans waterritueel bedenken. 

Schrijf je in

Duurtijd

1 dag

Locatie

Geschikt voor

  • Lager onderwijs: 1 - 6

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

  • € 8,33 per leerling

STORMKOP is een avontuurlijke plek aan de Antwerpse Droogdokken waarbij de werking gebaseerd is op de ideeën van kinderen. Ateliers rond kunst, filosofie en wetenschap brengen hun hoofden op hol en stimuleren hen om eigenwijs en hardnekkig te blijven dromen.

In STORMKOP is de zoektocht naar antwoorden belangrijker dan het vinden ervan. STORMKOP is een plek waar je met open armen, vuile knieën, warrige haren en een warm hart een unieke ervaring ondergaat.
 

STORMKOP Teaser from STORMKOP on Vimeo.

lnhoud activiteit

Altijd al filosoof, wetenschapper of kunstenaar willen zijn? In de klasworkshop wordt die droom werkelijkheid en gaan de kinderen aan de slag in verschillende ateliers rond het thema 'maritiem erfgoed'. Elke expeditie is inspirerend en onvergetelijk. Het kind, experiment en onderzoek staan centraal die dag.

De zoektocht naar antwoorden is belangrijker dan ze te vinden. STORMKOP wil kinderen leren verwoorden waarom een kunstwerk mooi of niet mooi is. Waarom is een vraag stellen belangrijker dan het antwoord weten? Wanneer praat je over je mening en wanneer toon je je gevoelens? Ontwikkel je automatisch respect voor de mening en gevoelens van anderen?

Kunst, filosofie en wetenschap staan in een directe relatie met de samenleving. Ze leren je naar het leven kijken vanuit meerdere invalshoeken. STORMKOP wil op die manier een kweekvijver zijn voor de mondige burgers van morgen.

Dagplanning*

(9.30u) gezamenlijke introductie De klas komt aan en zal worden ondergedompeld in de wereld van STORMKOP tijdens een introductie met de hele groep. Ook voor de leerkracht zal het verassing zijn in welk verhaal de groep terechtkomt. Het zal zowel voor ons als begeleiders als voor jullie als klasgroep een kennismaking worden van elkaar, de Droogdokkensite en onze manier van werken.

10-uurtje We sluiten deze introductie af met een kleine (fruit)pauze/10-uurtje om erna de groep te verdelen in kleinere groepen.

atelier 1 De kleinere groepen volgen in de voor- en namiddag twee verschillende ateliers. Afhankelijk van ons deelthema maar altijd rond het thema Maritiem erfgoed a.d.h.v. kunst, filosofie en wetenschap.

lunchpauze Na atelier 1 is er rond 12u een lunchpauze met soep voorzien door ons en eigen brooddoos van de kinderen. En nadien een moment van uitwaaien (buiten op ons terrein) en frisse energie opdoen voor het 2e atelier.

atelier 2/ gezamenlijke afsluiting (15u) Na dit tweede atelier wordt met de hele klas samen gezamenlijk afgesloten.

*Over het algemeen gezien is deze dagindeling van toepassing. Afhankelijk van de groepsgrootte en ons deelthema kunnen varianten van deze dagindeling van toepassing zijn. 

Voor- en natraject

Er bestaat een filmpje dat de leerkracht op voorhand in de klas kan laten zien: https://www.stormkop.be/hallo

Groepsgrootte

Het maximumaantal per dag is 30 lln totaal exclusief leerkracht/begeleider(s).

Als uw school meerdere kleine klassen van bepaalde leerjaren heeft kunnen combinatiegroepen worden gemaakt (bv di: klas3A + helft klas 3B en op do: klas3C + andere helft klas 3B). 

Duurtijd

Van 9u30 tot 15u.

Flexibel n.a.v. reistijd en openbaar vervoer.

Prijs
250 euro per dag, inclusief verse soep
De soep is altijd vegetarisch/ halal. Eventuele allergieën/intoleranties/voedselbeperkingen ivm bv geloof ruim op voorhand vermelden a.u.b.
Verwachtingen van de begeleidende leerkracht

Leerkrachten krijgen tijdens een klasdag op STORMKOP de kans hun leerlingen te aanschouwen van buitenaf ipv als leidend docent. Het is fijn als de leerkracht zelf deel uitmaakt van zijn/haar groep tijdens de ateliers, maar wanneer voorkeur wordt gegeven aan een meer beschouwende rol kan dit ook.

Tijdens de groepsverdeling zal worden gevraagd naar eventuele handige tips hier rond (bepaalde lln bijeen/uiteen/handicaps/e.d.)

Tijdens de pauzes (10uurtje en lunchpauze) wordt van de leerkracht verwacht zijn rol als docent terug op te nemen zodat de begeleiders van STORMKOP zelf pauze kunnen nemen en voorbereidingen treffen voor de volgende ateliers.

Een leerling met bijzondere noden?
STORMKOP wil de hele klas volwaardig kunnen verwelkomen. Zit er een lichamelijk gehandicapt kind in uw klas? Meldt het ons op voorhand, dan houden wij daar rekening mee tijdens onze introductie en de ateliers. Gedragsstoornissen mag u eventueel melden op de ochtend zelf. Echter, wij proberen daar zo min mogelijk rekening mee te houden op een positieve manier. Over het algemeen ervaren wij dat leerlingen door de combinatie van deze andere setting dan de schoolbanken en door onze kunsteducatieve aanpak anders reageren dan verwacht. Zo blijkt het dat het stille kind opeens een geweldig danstalent in zich heeft en de druktemaker van de klas een ongelooflijke concentratie voor het ontcijferen van morsecodes.
Beschikbaarheid

Deze activiteit is beschikbaar op dinsdagen, donderdagen en vrijdagen van 9u30 tot 15u.

In principe is de periode sept t/m dec voorzien voor leerjaar 4, 5, 6 en de periode

jan t/m juni voor leerjaar 1,2,3. Zodat m.n. het 1e lj wat verder staat in lezen en schrijven gedurende de tweede helft van het schooljaar. Echter: mocht het uw klas beter uit komen een andere periode te reserveren dan de data aangegeven op de inschrijvingspagina, dan kan dat vaak ook prima: bel of mail dan even ter overleg.

Locatie en bereikbaarheid
Het adres:
DROOGDOKKENWEG AWN1
2030 ANTWERPEN

Het bed van STORMKOP staat aan de Droogdokkenweg. Het is een loods zonder nummer of deurbel, maar het is niet het einde van de wereld. STORMKOP ligt in een fijne buurt in volle ontwikkeling, vlakbij Bar Paniek, Club Vaag, Ballet van Vlaanderen en het Red Starline museum. Op een steenworp van het MAS en de oude werking van HETSTEEN.
Bekijk hier het plannetje.

Tram 7 (vanuit Mortsel, via de Nationale Bank naar het MAS) brengt je het dichtst bij STORMKOP. Stap af aan de eindhalte MAS. Dan is het nog 10 minuten wandelen.

Er is een fietsenstalling aan STORMKOP.

Kledij
Het huis van STORMKOP: de Droogdokken, is een avontuurlijke plek waar we veel zullen rondbanjeren op ruw terrein. Zorg dus voor gemakkelijke kleding die tegen een stootje kan en warm genoeg is om wanneer nodig buiten mee aan de slag te kunnen gaan. Al zorgen wij voor gepaste kledij indien nodig.
Masterclasses voor leerkrachten
STORMKOP biedt tevens MASTERCLASSES aan: een opleidingsdag voor leerkrachten en educatief medewerkers (in opleiding) over basisprincipes van een kunsteducatieve werking met kinderen.
Meer over STORMKOP

Bij STORMKOP speelt iedereen een hoofdrol. Er wordt gefocust op 6 tot en met 12-jarigen: 1e t/m 6e leerjaar, maar uiteraard zijn familieleden, vrienden en andere geïnteresseerden ook welkom.

https://issuu.com/stormkop/docs/stormkop_brochure_2018_online_e2fc0b37e1f957
https://vimeo.com/stormkop
https://www.stormkop.be/verboden-voor-ouders

Locatie
Thema's
  • Cultuur
  • Mens & maatschappij
  • Samenleven
  • Sterk in je schoenen, goed in je vel
  • Natuur, wetenschap & techniek
  • Wetenschap
Extra ondersteuning
  • Cultuurschakel