Creatief musiceren Kleutermenu

Cultuuractiviteit van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu '19 - '20

Georganiseerd door

Duurtijd

50 minuten

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Kleuteronderwijs: 3

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

  • Gratis

Een professioneel opgeleide muziekworkshopgever komt naar de klas met een grote instrumentenkoffer. Aan de hand van herkenbare situaties voor kleuters en opdrachten voor oudere kinderen gaan de deelnemers  ritmes spelen - op hun eigen lichaam, allerhande voorwerpen en instrumenten uit de koffer -, liedjes zingen en zelf muziek ontwerpen. Ook muziek- en bewegingsspelletjes om spelenderwijs kennis te maken met klankkleur, ritme, klanksterkte en dynamiek komen uitgebreid aan bod.

Met de instrumenten leren kinderen improviseren binnen een gestructureerd kader en ervaren ze - vaak voor het eerst - hun eigen muzikaliteit en die van de anderen. De kinderen krijgen de kans zichzelf expressief te uiten en leren naar elkaar te luisteren om tot een verrassend muzikaal resultaat te komen.

Prijs
Dit is één van de activiteiten die je kan boeken in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu. Voor vier activiteiten betaalt de school
€ 200 per klas van maximaal 30 leerlingen. Dankzij een tussenkomst van de stad Antwerpen is dit een pak minder dan wanneer je deze vier activiteiten afzonderlijk zou boeken.

Reservatie
Wil je deze activiteit boeken voor het Kleutermenu of het Buitengewoonmenu, klik dan vanaf 6mei,12 uur, op de knop 'Schrijf hier in' en vermeld bij de inschrijving duidelijk dat je de activiteit boekt in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu.

Workshops in scholen zijn standaard tot 25 leerlingen.

De workshop kan het best doorgaan in een ruim en leeg klaslokaal of in de turnzaal.

Deze activiteit staat open voor leerlingen van het Buitengewoonmenu. Elk van de types van het buitengewoon onderwijs vraagt een andere aanpak. Wij raden daarom aan om contact op te nemen met de partner om te bespreken of hij/zij op maat van jouw klasgroep kan werken.

De workshop start met de ontdekking wat er allemaal in de instrumentenkoffer zit. De verschillende instrumenten worden uitgetest door de deelnemers. Daarna gaan ze aan de slag met opdrachten rond ritme, klanksterkte en dynamiek. Hierbij leren de kinderen improviseren, zich uitleven en ontdekken hun eigen muzikaliteit.

De workshop kadert binnen de leerplannen van muzische vorming.

ritme

dynamiek

klankkleur

Aanwezigheid van de eigen klasleerkracht of begeleider is noodzakelijk.

Deelname van de leerkracht/begeleider is plezierig!

Thema's
  • Cultuur
  • Muziek