Dansen in de Opera Junior

Kinderen dansen op en genieten van opera muziek. Van speelse auditie, tot heuse choreografie. Het verhaal van Verdi's Aida staat centraal. (Kleutermenu/Buitengewoon menu schooljaar 2020-2021)

Mail om in te schrijven

Georganiseerd door

Duurtijd

50 minuten

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Kleuteronderwijs: 3

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

Kinderen dansen op en genieten van opera muziek. 

Wat doet een choreograaf, een dirigent, wat is een symfonisch orkest, wat is een audities, een repetitie? Ook leren zij een korte dans op een opera-hit. 

Naast alle vaardigheden vanuit de danstraining zoals: coördinatie, evenwicht, gezond stretchen, richtingen, omgaan met elkaar in ruimte en tijd. Leren wij kleuters ook over verhalen vertellen met je lichaam, luisteren naar muziek, personages, emoties.

De opera’s worden hapklaar gemaakt voor kleuters. Wij kiezen voor de melodieuze muziek stukken, geen ‘moeilijke’ muziek. Ook de opera verhalen over moord, incest en levend begraven worden (zoals het meestal gaat) gaan wij even uit de weg. De verhalen worden hier en daar aangepast en vertelt met de nadruk op bewondering: hoe groot alles in opera is, hoeveel volk er moet samenwerken om zoiets moois waar te maken, hoe krachtig de muziek is, hoe melodieën klinken en lichamen daarop kunnen bewegen. Kinderen dansen en voelen mee. 

Onze lessen houden rekening met leeftijd en ontwikkeling van de kleuters.

Onze methode is: fouten maken mag, uniek zijn is prachtig, ideeën zijn kadotjes die je met iedereen kan delen.

maximaal 1 klas (+/- 25ll)

Tarieven*:  75€ voor 1 workshop  135€ voor 2 workshops per dagdeel  185€ voor 3 workshops per dagdeel *deze tarieven zijn exclusief vervoer. en incl btw aangezien wij niet btw plichtig zijn. Praktisch:  De workshop gaat door op school  Ruimte: gymzaal (of een klaslokaal waar 24 kinderen ruim in een kring kunnen staan)  Bij voorkeur een verwarmde ruimte met propere vloer  De school voorziet indien mogelijk zelf een muziek installatie

De workshop Dansen in de Opera Junior duurt 1 lesuur van 50 minuten.

De activiteit duurt 1 lesuur van 50 minuten, de activiteit kan in samenspraak het hele schooljaar geboekt worden.

Het traject sluit mooi aan op een thema week rond muziek, instrumenten of podiumkunsten. Dit is geen must.  

Onze coach zal na de workshop:

1. de speellijst (muziek) doormailen naar de leerkracht.  Zo kunnen de kinderen samen nagenieten van de mooie melodieën en naast hun dansje ook het Aida verhaal en de geleerde woordenschat herhalen.

2. een toffe knutsel activiteit doormailen. De activiteit: maak je eigen trompetten van papier/karton. Dit sluit namelijk mooi aan op de dans dat de kinderen tijdens de workshop geleerd hebben.

Samen met juf of meester kunnen de kinderen naar wens hun dans mét trompet oefenen en eventueel op een opendeurdag laten zien.

 

Woorden zoals uit de Opera wereld zoals: operahuis, choreograaf, dirigent, symfonisch orkest, auditie, repetitie, diva en aria worden gebruikt en uitgelegd.

Ook woorden uit de danslessen komen aan bod: richtingen, tempo, diagonaal (!)

Het lichaam: gewrichten worden bij het opwarmen benoemd. Ook 'opwarmen' en 'stretchen' komen aan de orde.

geen extra verwachtingen naar begeleiding toe behalve enthousiast meedoen of (indien meedoen wegens niet kan) motiverend toekijken.

ons intern reglement voor onze vaste werking staat op http://dansapen.be/reglement

Dansen in de Opera voor 1ste, 2de en 3de leerjaar is veel uitgebreider. 

Daar gebruiken wij projecties en andere opbouw. 

Dit doen wij in samenwerking met Permeke Bibliotheek maar dit kan eventueel ook te het Oude Badhuis en/of dichtstbijzijnde CC / OC. Voorwaarde is beschikbaarheid van de zaal; Wij hebben een auditorium nodig en technische bijstand voor installeren van de workshop (beamer/projector, internet verbinding en minimale podium verlichting)

Wij vullen dit aanbod z.s.m ook in bij Klas op Stap.

Thema's
  • Cultuur
  • Dans
  • Theater
  • Sport & gezondheid
  • Sport & beweging