Doe met je klas iets positiefs voor je buurt met de Buurtboost!

We spraken met Sarah De Bauw, leerkracht 3de leerjaar in Maria Boodschap op de Luchtbal. Zij is een trouwe gebruiker van de Klas Op Stap-website. Vorig schooljaar nam ze deel aan de Buurtboost met haar klas. We stelden haar enkele vragen.

Hallo Sarah. Kan je jezelf en je school even kort voorstellen?

Al 6 jaar ben ik leerkracht van het 3de leerjaar op de basisschool Maria Boodschap op de Luchtbal. We zijn een kleine, maar enorm gezellige school waar het kind steeds centraal staat. Ons publiek is zeer divers en kleurrijk, wat het lesgeven erg boeiend maakt. Ik doe mijn job ongelooflijk graag en geniet ervan om steeds nieuwe dingen uit te proberen en vooral ook bij te leren van de kinderen.

Wat is de Buurtboostactie juist?

Tijdens een Buurtboost geef je je buurt letterlijk een boost. Als school kan je je inschrijven voor een Buurtboost en samen met je leerlingen iets positiefs voor jouw buurt betekenen. Je maakt hen zo ook meer bewust van wat er leeft in hun wijk/omgeving.

Had je voor de Buurtboost al eens van het project gehoord? Hoe heb je het project leren kennen?

Ik heb het project leren kennen via de Klas Op Stap website. In het begin van het schooljaar proberen we enkele uitstappen of zinvolle activiteiten te plannen die passen binnen de leerplandoelen. Vorig jaar werkten we rond ‘afval’ en deze activiteit sloot daar perfect bij aan. Ook de sociale vaardigheden kwamen hier aan bod. De leerlingen moesten samenwerken. De actie draagt ook bij tot hun maatschappijbeeld. Ze leren om zorg te dragen voor hun buurt.

Waarom heb je gekozen om deel te nemen aan de Buurtboost?

In de klas leerden de kinderen al veel over recycleren en afval sorteren. Daarnaast kregen ze ook les over het milieu en wat afval met onze omgeving doet als we niet juist sorteren of ons afval zomaar op straat gooien.  Door deel te nemen aan de Buurtboost konden de leerlingen zelf ervaren wat afval met hun omgeving doet. We hebben ook de ouders betrokken bij de Buurtboost in de hoop hen ook meer bewust te maken.

Wat hebben jullie allemaal gedaan tijdens deze Buurtboost?

In de klas maakten we eerst affiches om onze actie op school, maar ook in de buurt aan te kondigen. We hebben de affiches verspreid via de kinderen. Ook de bibliotheek, de kinderopvang, het cultureel centrum enz. werden op de hoogte gebracht. We hebben de dag zelf rond de 6 blokken van de Luchtbal het afval opgeruimd. De kinderen hadden al opgemerkt dat de mensen uit de blokken vaak hun afval gewoon naar beneden gooien, waardoor de grasvelden rond de blokken er soms heel smerig uitzien. We hebben ons in kleine groepjes opgesplitst en zijn met vuilniszakken, knijptangen, handschoenen en borstels vertrokken. De kinderen konden hun ogen niet geloven wat ze allemaal vonden (veel sigarettenpeuken, luiers, botjes van afgeknauwd vlees, zelfs glazen borden, een kapotte paraplu, een weegschaal en ga zo maar door). We schrokken vooral hoe snel onze zakken vol zaten na nog geen uurtje opruimen.

Hoe hebben jouw leerlingen en jij de Buurtboost ervaren? Zou je het aanraden aan andere leerkrachten?

Ik vond het een zeer leerrijke ervaring. De kinderen zijn zich bewust geworden van wat afval met hun buurt doet. Heel wat kinderen beseffen hierdoor dat afval op de grond gooien echt niet hoort. Ik zou deze activiteit zeker aanraden. Eigenlijk zou elke klas er eens op uit moeten trekken om afval op te halen in de buurt rond hun school. Het betrekken van de buurt en de ouders is een pluspunt! Hoe meer mensen, hoe beter.

Van stad Antwerpen krijg je 2 euro per deelnemer aan de Buurtboost. Wat hebben jullie gedaan met de opbrengst?

Dit was voor de leerlingen een extra motivatie. We zijn op een van de laatste dagen van het schooljaar op uitstap geweest naar Linkeroever. Na het nemen van de boot, het spelen in de speeltuin en het terugwandelen via de Voetgangerstunnel, kreeg elk kind een lekker ijsje. Dit vonden ze echt super! 

Je vond de activiteit op de website van Klas Op Stap. Gebruik je deze website vaak voor het zoeken van activiteiten of klasuitstappen en welke activiteiten heb je nog al gedaan met je klas?

Ik bezoek de website ‘Klas op Stap’ regelmatig om mijn lessenpakket aan te vullen. Er zijn zeer gevarieerde activiteiten die kaderen in een bepaald thema dat aansluit bij de leerplandoelen. We hebben ook een workshop op school laten doorgaan van LABO ivm afvalbeheer. Ook zijn we al eens gaan ijsschaatsen op de kerstmarkt of bij de schaatsbaan Ruggeveld. Het brood bakken en een bezoek aan de moestuin in het Rivierenhof waren ook een groot succes! Binnenkort trekken we met heel de klas naar het MAS en gaan we nog een rondleiding volgen in de Bourla. Kortom: wij zijn duidelijk fan van Klas Op Stap!

Wil jij meer weten over de Buurtboostactie? Lees alles over deze activiteit op de website van Klas Op Stap.