Haven in Landschappen

Een uitstap in onze Antwerpse haven zorgt ervoor dat jouw lessen aardrijkskunde tastbaar en levensecht worden voor je leerlingen.

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

n.v.t.

Locatie

Geschikt voor

 • Secundair onderwijs: 1 - 2

Beschikbaarheid

 • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

Ontdek de haven in al haar facetten tijdens een daguitstap op linker- of rechteroever van de haven van Antwerpen. Je ontdekt hoe containers en andere goederen komen en gaan, hoe de haven groeit, welke industrie er aanwezig is en hoe er op verschillende manieren energie wordt opgewekt. Daarnaast komt de rol van de Schelde aan bod en zal je merken dat ook de natuur zijn plaats heeft in onze haven.

Tijdens deze uitstap rijden we met een bus op de haven. Op verschillende uitstappunten geeft de gids meer uitleg bij het waargenomen landschap. Leerlingen worden ook gestimuleerd om zelf rond te kijken en de verschillende landschapselementen te ontdekken. Om de leerlingen te stimuleren om tijdens de uitstap aan hun aardrijkskundige kennis & vaardigheden te werken, gebruiken we een excursiebundel. Tijdens de excursie vult de gids die samen met hen in.

Haven in Landschappen kan je als dag- of halvedagprogramma boeken. Afhankelijk van je keuzes bekijken we meer of minder landschapselementen en komen bepaalde onderwerpen uitgebreider of net niet aan bod. Als je voor een dagprogramma kiest, voorzien we een lunchlocatie waar de leerlingen hun boterhammen kunnen opeten.

Je kan zelf kiezen of het programma plaatsvindt op linker- of op rechteroever (meer info in de uitklapvelden hieronder).

Meer informatie over de prijs

De prijs voor deze daguitstap bedraagt 6 euro per leerling voor het havenbezoek met gids. Busvervoer en lunch zijn niet inbegrepen. Begeleiders komen gratis mee. Als je voor een dagprogramma op Linkeroever kiest, dan is het verplicht om 's middags een drankje te kopen op de lunchlocatie.

Programma rechteroever

Wordt binnenkort verder aangevuld.

De startlocatie op rechteroever is het Havencentrum, Scheldelaan 444, 2040 Antwerpen.

Meer informatie over de verschillende modules vind je op www.havencentrum.be. 

Programma linkeroever

Wordt binnenkort verder aangevuld.

De startlocatie op linkeroever is 

Meer informatie over de verschillende modules vind je op www.havencentrum.be

Voor- en/of natraject

Bereid je excursie samen met je leerlingen voor aan de hand van onze webquest: www.haveninlandschappen.be. Gedurende een lesuur maken je leerlingen alvast een eerste keer kennis met verschillende aspecten van de haven. We geven ook enkele excursietips mee om goed voorbereid aan de start te verschijnen zoals gratis apps die zeker van pas komen tijdens en na je havenbezoek.

Om de leerlingen te stimuleren om tijdens de uitstap aan hun aardrijkskundige kennis & vaardigheden te werken, gebruiken we een excursiebundel. De bundel is ook een neerslag van de excursie zodat wat ze leren op het veld ook later in de klas nog aan bod kan komen. Druk de bundel af voor elk van je leerlingen, tijdens de excursie vult de gids die samen met hen in. (In kleur zijn de diagrammen en afbeeldingen het duidelijkst.)

Nieuwe woordenschat

windroos, kompas, oriëntatie, landschapselementen, coördinaten, stroomopwaarts / stroomafwaarts / linkeroever / rechteroever, holle oever, bolle oever, eb, vloed, slik, schorre, vaargeul, soorten goederen, sluis, stedelijk landschap, toeristisch landschap, industrielandschap, landbouwlandschap, havenlandschap, verkeerslandschap, opslag, overslag, Kernenergie, Windenergie, Waterkracht, zonne-energie, biogas of biomassa, gascentrale (WKK)

Verwachtingen naar leerkracht en begeleiding toe

Druk de bundel af voor elk van je leerlingen. In kleur zijn de diagrammen en afbeeldingen het duidelijkst.

Huisreglement

Lees hier de afsprakennota.

Locatie
Thema's
 • Mens & maatschappij
 • Beroepen
 • Economie/Noord-Zuid
 • Mobiliteit
 • Natuur, wetenschap & techniek
 • Fauna & Flora
 • Milieu
 • Wetenschap
Extra ondersteuning
 • Rolstoeltoegankelijk

Gerelateerde activiteiten