Internetvaardig - interactieve presentaties mediawijsheid

Presentaties over het verstandig omgaan met het internet, sociale media en digitale media

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

1 uur 30 minuten

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Lager onderwijs: 5 - 6
  • Secundair onderwijs: 1 - 7

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

Opzet is dat de leerlingen een fijne en interessante presentatie krijgen : dat ze zich meegevoerd weten en ondertussen bijleren. Voor elke leeftijd zijn er presentaties beschikbaar die aansluiten aan bij hun ontwikkeling en leefwereld. 

Diverse thema’s zijn mogelijk : digitale balans, nieuws & informatie, haat & pesten, online privacy, reputatie en imago, online seksualiteit, veilig internet & ICT, wetten & afspraken, mediawijsheid

De presentaties zijn interactief, waardoor de leerlingen zich betrokken weten op wat gebracht wordt en ze zelf reageren, vragen, meedoen met meerkeuzevragen, … Er wordt daarbij o.a. gebruik gemaakt van de tools Plickers of Mentimeter.

Tenslotte worden het verhaal en de boodschap ook concreet gemaakt door o.a. het bezoeken en aanbevelen van interessante websites, het meegeven van praktische ICT-tips of het maken van een korte oefening. 

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

De presentaties zijn geschikt voor groepen van 20 tot 250 leerlingen. Voor de basisschool is de maximum groepsgrootte 189 kinderen. Als je de prijs per deelnemer laag wil houden, maak je een groep niet kleiner dan 50 leerlingen. 

Het is perfect mogelijk om een presentatie voor een gans leerjaar af te wisselen met workshops per klas onder begeleiding van hun leerkracht of een andere organisatie.

Meer informatie over de prijs

Er wordt een prijs per deelnemer (ppd) aangerekend. Bij een presentatie van 90 minuten voor 100 leerlingen bedraagt die €5,25 per leerling (tarief 2019-2020). Bij 50 leerlingen is de ppd €8,25; bij 250 leerlingen €3,50.
De boekingskosten bedragen €35 per overeenkomst. In sommige situaties wordt een surplus aangerekend. Meer info op http://internetvaardig.be/tarieven/

Meer info over de duurtijd

Een presentatie voor kinderen in de basisschool duurt standaard 90 minuten; voor leerlingen in de secundaire school 100 minuten. Ook een kortere of langere presentatie is mogelijk. 

Verloop van de activiteit

Maximum 2 presentaties van 90 à 100 minuten per dag, ofwel in de voormiddag ofwel gespreid over de voor- en namiddag. 

Voor- en/of natraject

Meerdere scholen voorzien een nagesprek binnen de klasgroep, bv. met behulp van de interactieve vragen uit de presentatie. 

Het is perfect mogelijk om een presentatie voor een gans leerjaar af te wisselen met workshops per klas onder begeleiding van hun leerkracht of een andere organisatie.

Nieuwe woordenschat

De spreker spreekt duidelijk en hanteert een eenvoudige taal of licht moeilijke woorden toe. 

Naargelang het onderwerp kunnen volgende woorden voorkomen : 

internet browser zoekmachine sociale-media account inloggen paswoord wachtwoord fake-news fake-nieuws nepnieuws hacker rapporteren reputatie imago sext intieme-foto mediawijsheid 

Verwachtingen naar leerkracht en begeleiding toe

Tijdens de presentatie is het aangewezen dat de begeleidende leerkrachten actief aanwezig zijn bij hun leerlingen. 

Extra informatie voor scholen

Je zorgt zelf voor een geschikt lokaal. Presentaties voor kleine groepen kunnen bv. doorgaan in een klaslokaal. Bij (zeer) grote groepen is een polyvalente zaal of auditorium aangewezen. 

Qua techniek brengt de spreker alles mee dat nodig is voor een presentatie, het volstaat dat er elektriciteit en als minimum een witte muur beschikbaar zijn. Toch is klank- en beeldapparatuur van ter plaatse aangewezen, voor het geval apparatuur van de spreker zou uitvallen. Indien er professionele apparatuur aanwezig is, krijgt dat voorrang. 

Thema's
  • Cultuur
  • Media
  • Mens & maatschappij
  • Sterk in je schoenen, goed in je vel

Gerelateerde activiteiten