Kleuterpercussie Kleutermenu

Cultuuractiviteit van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu '18-'19

Georganiseerd door

Duurtijd

50 uur

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Kleuteronderwijs: 3

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

  • Gratis

Een fantasierijke initiatie in ritme & beweging, soundscapes en speciale geluiden op maat van kleuters.

Muziek is een taal die door iedereen kan gesproken worden. Taalarme kinderen en kinderen met verschillende culturele achtergronden kennen geen grenzen in deze workshop.

Samen musiceren zorgt voor verbondenheid tussen de kleuters!

De kinderen krijgen allemaal een djembé en samen gaan we op “ontdekkingstocht”: horen jullie ook regendruppels? Of wind? Of... donder en bliksem? Wat zit daar in die boom? Wie kan er een olifant nadoen op zijn instrument? Of net een klein trippelend muisje? Samen met een ervaren percussionist gaan we op reis naar een ver land, waar alles anders klinkt. We maken er muziek op de daken van de huizen...  Via muzikale verhalen en beeldrijke spelletjes maken de kleuters kennis met klankkleur, arrangement, ritme, tempo en dynamiek. De begeleider heeft uitgebreide ervaring met deze inhoud en leeftijdsgroep, en weet zijn sessies zo op te bouwen dat de deelnemertjes steeds actief en geboeid blijven.

Voordoen/naspelen, vrije improvisatie, combinatie dans, vraag en antwoord, klanknabootsingen,… het komt allemaal aan bod.

Elk kind krijgt de kans om kort apart te musiceren en z’n eigen invulling te geven. We werken weliswaar met duidelijke voorbeelden en opdrachtjes, maar de begeleider speelt in op de inbreng van de kleuters, en zorgt dat iedereen aan bod komt.

Prijs
Dit is één van de activiteiten die je kan boeken in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu. Voor vier activiteiten betaalt de school
€ 200 per klas van maximaal 30 leerlingen. Dankzij een tussenkomst van de stad Antwerpen is dit een pak minder dan wanneer je deze vier activiteiten afzonderlijk zou boeken.

Reservatie
Wil je deze activiteit boeken voor het Kleutermenu of het Buitengewoonmenu, klik dan vanaf 6mei,12 uur, op de knop 'Schrijf hier in' en vermeld bij de inschrijving duidelijk dat je de activiteit boekt in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu.

Maximum 25 deelnemers.

Meerdere sessies van telkens een lesuur op één dag mogelijk.

Deze activiteit staat open voor leerlingen van het Buitengewoonmenu. Elk van de types van het buitengewoon onderwijs vraagt een andere aanpak. Wij raden daarom aan om contact op te nemen met de partner om te bespreken of hij/zij op maat van jouw klasgroep kan werken.

  • (beetje) hulp bij uitladen is welkom
  • Minimaal één leerkracht aanwezig tijdens de activiteit
  • Tijdens de workshop volgt de klasleerkracht gewoon mee zoals de kleuters. Indien er plots één of ander probleem opduikt met een kleuter zal de klasleerkracht hierop ingaan zodat de workshop begeleid(st)er de workshop niet hoeft stil te leggen en gewoon kan verder werken met de andere kleuters.
  • indien alle stoelen en tafels aan de kant volstaat een klaslokaal, maar toch liever een aparte ruimte met fijne akoestiek.
  • Er bestaat een aansluitende workshop die verder bouwt op de opgedane ervaring van deze activiteit, namelijk boomwhackers en creatief musiceren.
  • Er bestaat een educatief pakket met extra informatie, namelijk lesfiche met aanvullende ideeën en kleine activiteiten rond percussie en expressie in de klas.