Kom aan boord van de Energy Observer en beleef energietransitie

Sensibiliseer jouw klas over hernieuwbare energieën en het belang van energietransitie. Kom aan boord van de Energy Observer.

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

2 uur

Locatie

Geschikt voor

 • Lager onderwijs: 5 - 6
 • Secundair onderwijs: 1 - 2

Beschikbaarheid

 • Deze activiteit is beschikbaar op specifieke data
 • Meer info

Prijs

 • Gratis

De Energy Observer is de eerste boot die de uitdaging aangaat om rond de wereld te reizen op hernieuwbare energieën, dus zonder uitstoot van broeikasgassen of fijne deeltjes. Op zes jaar tijd doet hij 50 landen en 101 tussenstops aan, om iedereen te ontmoeten die vandaag de wereld van morgen samen mee vorm geeft, om te bewijzen dat een schonere wereld mogelijk is. Je kan deze boot bezoeken met je klas, tijdens zijn tussenstop in Antwerpen. Je kan er kennismaken met de (Franstalige) crew en het bijhorende informatiedorp bezoeken.

"Energy Observer, de odyssee voor de toekomst" is een serie reportages over de reis van deze boot, en over thema's als energietransitie en innovatieve oplossingen voor het milieu. Het is belangrijk om deze reportages eerst in de klas te bekijken om je bezoek aan de boot tot een echte belevenis te maken. De Energy Observer wil zo meer zijn dan een boot, maar ook een medium dat een positief en inspirerend bericht over energietransitie verspreidt.

Er is een maximum van 60 leerlingen. Ter plaatse zal de groep  worden ingedeeld in 4 groepen van 15 leerlingen. 

22 maart 08:45 - 11:00 en 11:15 - 13:30

25 maart 08:45 - 11:00 en 11:15 - 13:30

26 maart 08:45 - 11:00 en 11:15 - 13:30

28 maart 08:45 - 11:00 en 11:15 - 13:30

29 maart 08:45 - 11:00 en 11:15 - 13:30

Een bezoek aan de Energy Observer en het bijhorende dorp duurt ongeveer 2 uur en is als volgt ingedeeld:

- 60 min bezoek aan boord van de Energy Observer + Energy Observer Village
In Energy Observer Village krijgen de leerlingen uitleg over de verschillende energiebronnen en technologieën die aan boord van de boot gebruikt worden.

- 30 min bezoek van de waterstof-expo (aangeboden door Compagnie Maritime Belgique (CMB))
De leerlingen leren er over de productie, de opslag en het gebruik van waterstof. Er is ook een maritiem luik aan gebonden met modellen en motoren waar leerlingen de werking van een boot uitgelegd krijgen. Er wordt een woordje uitleg bij gegeven door een student-ingenieur.

- 30 min bezoek van de expo 'Watt is dat?' (aangeboden door Port of Antwerp)
De leerlingen krijgen hier een beeld van de verschillende alternatieve energieën die vandaag en morgen in de haven van Antwerpen gebruikt worden.

Bekijk de DVD "Energy Observer, de odyssee voor de toekomst" op voorhand in de klas. Zo halen je leerlingen meer uit hun bezoek aan de boot en het dorp. Deze DVD wordt gratis naar je opgestuurd na je inschrijving.

Of ga op een andere manier aan de slag rond dit thema: 
- Je kan jouw klas sensibiliseren over energieverbruik door bijvoorbeeld het verbruik van bepaalde elektrische apparaten te gaan meten en deze te gaan vergelijken.
- Of sensibiliseren over energietransitie door fossiele brandstoffen te gaan vergelijken met hernieuwbare energieën.

 

Electrolyse, energietransitie, autonoom, broeikasgassen, hernieuwbaar, ...

De groep zal worden ingedeeld in 4 groepen van 15. We verwachten 1 begeleider per 15 leerlingen. Scholen en groepen kunnen gemengd worden.

Locatie
Thema's
 • Mens & maatschappij
 • Beroepen
 • Mobiliteit
 • Natuur, wetenschap & techniek
 • Milieu
 • Techniek
 • Wetenschap
 • Tweede taal
Extra ondersteuning
 • MOS-schakel