Momo beweegt je!

Momo houdt van gekke avonturen, van feest en van muziek. Samen maken we ons eigen Momoverhaal dat we beleven in… beweging! Want Momo – beweegt je! (Kleutermenu/Buitengewoon menu schooljaar 2020-2021)

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

50 minuten

Locatie

 • Op je school
 • Antwerpen, Berchem, Berendrecht - Zandvliet - Lillo, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Hoboken, Merksem, Wilrijk

Geschikt voor

 • Kleuteronderwijs: 3
 • Lager onderwijs: 1 - 2

Beschikbaarheid

 • Deze activiteit is beschikbaar op specifieke data
 • Meer info

Prijs

‘Kennen jullie Momo? Momo kan alle vormen aannemen die we maar willen. En Momo houdt van avontuur en van feest! Samen maken we ons eigen Momoverhaal. We gaan het niet vertellen, maar beleven... in beweging.

Een muzikant volgt onze avonturen op verschillende instrumentjes en maakt er ritmes en melodieën bij.

Zo krijgt ons verhaal een eigen muziekje en een eigen dans – want Momo beweegt je!’

Deze workshop heeft als doel kinderen op velerlei manieren te laten bewegen, vertrekkend vanuit hun leefwereld en fantasie.

De kleuters worden gestimuleerd om te bewegen op muziek en een vrije bewegingsexpressie te ontwikkelen. Hierbij worden verschillende motorische competenties gestimuleerd en lichaamsbewustzijn ontwikkeld.

We gebruiken tijdens de workshop oefeningen en bewegingstechnieken uit verschillende domeinen, zoals o.a. moderne dans, circus, acrobatie, murga en yoga. We vertrekken hierbij altijd vanuit het verhaal, vanuit de fantasie en vanuit de leefwereld van de leerlingen en de ideeën die zij zelf aanbrengen via beweging of via taal (zeer laagdrempelig - wij zetten vooral in op beweging en muziek!)

De workshop wordt begeleid door 2 ervaren multidisciplinaire lesgevers; 1 lesgever begeleidt de dans terwijl 1 muzikant live de soundtrack maakt van ons verhaal. De begeleiding door live muziek maakt dat er kan worden ingespeeld op elke ingeving en energie.

Door het linken van verschillende instrumenten, ritmes en melodieën aan bepaalde bewegingen (lees: personages, plaatsen, sferen) evolueert de rol van de muziek gedurende de workshop: waar de beweging in eerste instantie de muziek uitlokt, zal de muziek daarna de beweging uitlokken.

Uiteindelijk dansen we ons verhaal op een eigen soundtrack, want Momo beweegt je!

Groepsgrootte - 1 klasgroep - maximum 30 leerlingen

Oktober-november 2020

Januari-maart 2021

Maandagen en vrijdagen

Via een doodle kan uit specifieke data gekozen worden.

Aanmelding - via email of telefonisch (zie https://www.cirkanto.be/contact/). De school geeft de gegevens door van een contactpersoon en het aantal klasgroepen waarvoor zij een workshop wensen. Vervolgens krijgt de contactpersoon een doodle toegestuurd met de specifieke data waaruit men kan kiezen. Zodra de contactpersoon een (of meerdere) workshopdag(en) heeft vast gelegd, zal het tijdsschema van de workshops worden afgesproken va email of telefonisch.

De workshop van 50 minuten kost 100 euro. We kiezen ervoor om minimaal 3 workshops aan te bieden per dag (Min. 300 euro/dag). We bieden maximum 4 workshops per dag aan. (400 euro/per dag). We rekenen, 20 euro organisatiekosten aan.Wij komen meestal met de fiets. Bij heel slecht weer of langere afstand wordt er een extra kilometervergoeding aangerekend aan 0,35 euro/km vanuit Borgerhout.

Momo beweegt je komt naar je toe! Wij geven de workshop op school. Praktische informatie:

Locatie - Gelieve een ruimte te voorzien die groot genoeg is voor een klasgroep om vrij te bewegen, bijvoorbeeld turnzaal, bewegingslokaal,... Graag een nette en egale ondergrond.

Materiaal - De school hoeft niets te voorzien; wij zullen ons +/-20min voor de eerste workshop melden bij het secretariaat en installeren zelf onze muziekinstrumenten in de bewegingsruimte.

Groepsgrootte - 1 klasgroep - maximum 30 leerlingen

Duur van de workshop - 50 minuten.

Aantal workshops/dag - Liefst 2x of 3x in de voormiddag. Een 4e workshop kan na de middag.

Tijdsschema voorbeeld - Workshop 1 van 8u40-9u30, workshop 2 van 9u40-10u30, workshop 3 van 11u-11u50, workshop 4 van 13u30-14u20. We bespreken met de school de workshopuren rekening houdend met start-, eind- en pauzetijd.

Periode - November 2020, januari-februari-maart 2021. Maandagen en vrijdagen. 

Aanmelding - via email of telefonisch (zie https://www.cirkanto.be/contact/). De school geeft een naam door van een contactpersoon en het aantal klasgroepen + aantal leerlingen waarvoor zij een workshop wensen. Vervolgens krijgt de contactpersoon een doodle toegestuurd met een aantal data waaruit men kan kiezen. Zodra de school een (of meerdere) data heeft vast gelegd, zal in overleg met de contactpersoon het tijdsschema van de workshops worden afgesproken.

Begeleiders

Deze workshop wordt begeleid door 2 ervaren multidisciplinaire lesgevers; 1 lesgever begeleidt de dans terwijl 1 muzikant live de soundtrack maakt van ons verhaal.

Referenties

Karen Claessens - zie www.cirkanto.be

Joana Rossi - zie www.atelierrojo.com

Extra - Wij zijn blij met koffie en water.

 

Voor de leerkrachten hopen wij met de verschillende oefeningen een aanzet te geven tot nieuwe ideeën voor bewegingsstimulatie van kleuters vanuit de fantasie. Het verhaal en de oefeningen lenen zich perfect om op verder te bouwen.

Na de workshop kunnen de leerkrachten op verschillende manieren aan de slag: de kleuters kunnen hun Momo-land en figuur uittekenen of knutselen. Maar ook de bewegingsoefeningen en spelletjes kunnen achteraf heel makkelijk afzonderlijk opnieuw gebruikt worden in de klas, op de speelplaats of tijdens de turnles.

De afzonderlijke oefeningen lenen zich zoals reeds gezegd ook perfect tot verdieping en kunnen verder worden uitgebouwd.

Momo (of Momus) is een naam uit de Griekse mythologie en personifieert de satire en kritische humor. Momo wordt ook wel de god van de schrijvers, dichters en maskerspelen genoemd en beeldt het onschuldig plezier uit. In Latijns-Amerika is ‘El Rey Momo’ de ‘Koning’ van het carnaval: het moment bij uitstek waar het volk mag lachen, dansen, muziek maken en fantaseren. Wij vinden de figuur ‘Momo’ dan ook heel geschikt om los te gaan in onze fantasie en beweging, want Momo kan alle gedaanten aannemen en avonturen beleven die wij maar wensen... Het verhaal van Momo wordt samen met de groep gemaakt, en natuurlijk: gedanst!

Deze workshop wordt begeleid door 2 ervaren multidisciplinaire lesgevers; 1 lesgever begeleidt de bewegingssessie terwijl 1 lesgever/muzikant live de soundtrack maakt van ons verhaal.

Wij vinden het fijn als de leerkracht actief deelneemt aan de workshop. Zo kan er na de les verder worden gewerkt of dieper worden ingegaan op bepaalde oefeningen. We begrijpen het ook als de leerkracht graag de groep/bepaalde leerlingen wil observeren vanaf de zijkant, maar tijdens sommige oefeningen kan de hulp van de leerkracht specifiek nodig zijn om bijvoorbeeld groepjes van 2 te vormen met een oneven aantal kinderen.

Indien er leerlingen met specifieke noden zijn of mochten er zich onverwachte incidenten voordoen (dringend wc-bezoek, een schram,...) dan roepen wij ook heel graag de hulp in van de leerkracht zodat wij met de grote groep de workshop kunnen verder zetten. Dank bij voorbaat!

Thema's
 • Cultuur
 • Dans
 • Muziek
 • Sport & gezondheid
 • Gezondheid
 • Sport & beweging