Muziekverhaal met workshop “De Trompet van Koning Canon” Kleutermenu

Cultuuractiviteit van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu '19 - '20

Georganiseerd door

Duurtijd

50 uur

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Kleuteronderwijs: 3

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

  • Gratis

Een meeslepend muziekverhaal dat de kinderen in een wonderlijke fantasiewereld samen laat musiceren om Koning Canons geliefde trompet terug te vinden. Vertelling en workshop vormen één sprankelend geheel!

In deze interactieve vertelling-die-ook-een-workshop-is wordt de hulp van de hele klas ingeroepen door de verteller-muzikant: samen gaan ze op queeste door het land van koning Canon want zijn trompet is gestolen door een gigantische draak. De kleurrijke tekeningen (van de hand van illustrator Koen Aelterman) maken er een levendige zoektocht van, en verteller van dienst Ruben begeleidt de kinderen onder andere op gitaar en saxofoon terwijl de kinderen mogen mee musiceren op allerlei leuke instrumentjes. Met behulp van deze instrumentjes en het prachtig geïllustreerde beeldverhaal maken de kinderen zonder het te beseffen kennis met muzikale basiselementen zoals tempo, dynamiek, ritme en beweging. Ze leren ook om een verhaal muzikaal uit te beelden. 

We betrekken onderdelen uit de domeinen “drama”, “muziek” en “dans/bewegingsexpressie”.  Zo moeten de kleuters bepaalde situaties in muziek omzetten, ze nemen deel aan de zoektocht en laten hun fantasie de vrije loop, ze spelen bepaalde scènes zelf na, …

De kinderen worden gestimuleerd hun fantasie te gebruiken, ze leren samenwerken om problemen op te lossen (hoe kan de trompet terug gepakt worden van de draak?), leren dat ze niet enkel met hun lichaam maar ook met geluiden en muziek dingen kunnen uitbeelden,… De combinatie van de kleurrijke prenten en de muziek stimuleert hun vermogen tot klank-beeld associatie.

Prijs
Dit is één van de activiteiten die je kan boeken in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu. Voor vier activiteiten betaalt de school
€ 200 per klas van maximaal 30 leerlingen. Dankzij een tussenkomst van de stad Antwerpen is dit een pak minder dan wanneer je deze vier activiteiten afzonderlijk zou boeken.

Reservatie
Wil je deze activiteit boeken voor het Kleutermenu of het Buitengewoonmenu, klik dan vanaf 6 mei,12 uur, op de knop 'Schrijf hier in' en vermeld bij de inschrijving duidelijk dat je de activiteit boekt in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu.

Maximum aantal deelnemers 25 kleuters.

Meerdere sessies van telkens een lesuur op één dag mogelijk.

Deze activiteit staat open voor leerlingen van het Buitengewoonmenu. Elk van de types van het buitengewoon onderwijs vraagt een andere aanpak. Wij raden daarom aan om contact op te nemen met de partner om te bespreken of hij/zij op maat van jouw klasgroep kan werken.

  • (beetje) hulp bij uitladen is welkom
  • Minimaal één leerkracht aanwezig tijdens de activiteit
  • Tijdens de workshop volgt de klasleerkracht gewoon mee zoals de kleuters. Indien er plots één of ander probleem opduikt met een kleuter zal de klasleerkracht hierop ingaan zodat verteller de workshop niet hoeft stil te leggen en gewoon kan verder werken met de andere kleuters.
  • indien alle stoelen en tafels aan de kant volstaat een klaslokaal, maar toch liever een aparte ruimte.
  • Er bestaat een aansluitende workshop die verder bouwt op de opgedane ervaring van deze activiteit, namelijk CREATIEF MUSICEREN.
  • Er bestaat een educatief pakket met extra informatie, namelijk een lesfiche met tips voor naverwerking in de klas.