Capoeira-initiatie van Abada Capoeiraclub

Sportactiviteit van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu '19 - '20

Georganiseerd door

Duurtijd

1 uur

Locatie

 • Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken, Wilrijk

Geschikt voor

 • Kleuteronderwijs: 3
 • Lager onderwijs: 5 - 6

Beschikbaarheid

 • Deze activiteit is beschikbaar op specifieke data
 • Meer info

Prijs

 

Capoeira is een Braziliaanse gevechtsdans die gevecht, dans, spel, muziek, en ook wel acrobatie combineert. Het is een uitstekende vorm van multi-sport: het schudt de creativiteit in een kind wakker, stimuleert het concentratievermogen en verbetert de motoriek. Het samenspel van muziek, zingen, dans en vechtkunst creëert een dynamische omgeving waarin de kinderen geprikkeld worden tot zelfexpressie en plezier. Traditioneel worden de lessen capoeira in het Portugees gegeven waarbij het eenvoudige principe: 'kijk en doe na’ wordt toegepast. Een uitstekende manier voor de kinderen om zich visueel te concentreren en zelfstandigheid te leren.

De kinderen maken tijdens deze initiatie kennis met de basisprincipes van capoeira zoals de basisstap: ginga. Onder deze basisvaardigheden vallen fysieke kwaliteiten (kracht, lenigheid en evenwicht), psychomotorische kwaliteiten (kennis, coördinatie en waarneming van het eigen lichaam) en sociaal gedrag (samenwerken, creativiteit en durven doorzetten, respect voor de anderen en voor zichzelf). Ook leren de kinderen een liedje, onder begeleiding van het instrument de berimbeau, om als afsluiter als echte capoeirista’s in een halve cirkel te gaan staan, te zingen en elkaar om beurten als spelers aan te moedigen.

Reserveringsvoorwaarden

Wil je deze activiteit boeken voor het Kleutermenu/Buitengewoonmenu hou dan rekening met onderstaande voorwaarden:

 • Reserveer deze activiteit per school voor maximum 2 klassen op 1 dag op dezelfde locatie. Wil je meer klassen inschrijven, ga dan naar een volgende (beschikbare) datum voor een nieuwe reservering.
 • Geschikt voor derde kleuterklassen, oudste leefgroepen en vergelijkbare groepen uit het buitengewoon onderwijs.
 • Maandag-, dinsdag- en donderdag voormiddag en vrijdagnamiddag volgens vaste data.
 • Turn/speelzaal ter beschikking zodat de kinderen naar hartelust kunnen bewegen. Deze turnzaal moet stof en zandvrij zijn.
 • Voor scholen in district Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken en Wilrijk.

Beantwoordt je school aan de voorwaarden? Klik dan vanaf 23 april 2018, 12 uur rechts op de knop 'Schrijf hier in' en vermeld bij de inschrijving duidelijk dat je de activiteit boekt in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu.

Buitengewoonmenu
Deze activiteit staat open voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs. Elk van de types van het buitengewoon onderwijs vraagt een andere aanpak. Wij raden daarom aan om bij twijfel contact op te nemen met de de medewerker van sport en onderwijs of de activiteit op maat van jouw klasgroep is.
Voorschrift kledij leerlingen
De kinderen dragen bij voorkeur sportieve en loszittende kledij en sportschoenen/turnpantoffels.
Verwachtingen naar leerkracht en begeleiding
Per klas graag de actieve aanwezigheid van de leerkracht en/of begeleider.
Prijs
Dit is één van de activiteiten die je kan boeken in het kader van het Kleutermenu en Buitengewoonmenu. Voor vier activiteiten betaalt de school € 200 per klas van maximaal 30 leerlingen. Dankzij een tussenkomst van de stad Antwerpen is dit een pak minder dan wanneer je deze vier activiteiten afzonderlijk zou boeken.

 

De capoeira initiateie gaat door op maandag-, dinsdag-, en donderdag voormiddag en vrijdagvoormiddag volgens vastgelegde data. De initiatie vindt plaats in de school zelf in de turn/speelzaal of op een andere locatie (bepaald door de school).

Per klas van maximaal 30 leerlingen.

Thema's
 • Sport & gezondheid