Pixelpret: actieve rondleiding in het Fotomuseum

Pixelpret is kijken, zoeken, tekenen, vragen stellen, uitbeelden, fantaseren en zo veel meer. Ontdek de wereld van fotografie in het FOMU (Kleutermenu schooljaar 2020 - 2021).

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

1 uur

Locatie

Geschikt voor

 • Kleuteronderwijs: 2 - 3

Beschikbaarheid

Prijs

De actieve rondleiding ‘Pixelpret’ bestaat uit korte activiteiten in de tentoonstellingen. Deze activiteiten stimuleren elk een andere vaardigheid. De variatie aan werkvormen - doen, denken, kiezen en dromen - spreekt alle zintuigen aan, en laat de kleuters op een speelse manier kennismaken met kunst. De kleuters leren om vanuit hun eigen leefwereld naar kunstwerken te kijken.

De doe- en spelopdrachten die tijdens de rondleiding worden ingezet, zijn nooit resultaatgericht: de gids stelt steeds het proces en het plezier van ontdekken voorop. 

De Visual Thinking Strategies (VTS) methodiek is een laagdrempelige gesprekstechniek om samen naar kunst te kijken. Er is geen goed of fout antwoord, alles wat iedereen zegt wordt als waardevol en gelijkwaardig beschouwd, ongeacht de voorkennis, achtergrond, of inzichten van het antwoord. 

 

Er kunnen maximaal 15 kleuters in één groep. Op die manier kan de gids volop inzetten op interactie en begeleiding van de leerlingen. 

Er kunnen maximum 2 groepen tegelijkertijd deelnemen. 

Je kan elke dag, uitgezonderd maandag, een workshop boeken tussen 10u en 18u. Speciaal voor scholen zijn we op dinsdag en donderdag vroeger open en kan je ook al vanaf 9u bij ons terecht.

Boek goed op tijd en minstens 3 weken op voorhand.

Elk seizoen tonen we in het Fotomuseum nieuwe tentoonstellingen. Soms is het museum gesloten wegens opbouw en dan kunnen we geen bezoeken inplannen. We brengen je hierover op de hoogte bij jouw boeking.

Per groep van 15 kleuters betaal je €60. Per groep van 15 leerlingen krijgen 2 begeleiders gratis toegang. Bij elke groep van 15 leerlingen, moet minstens 1 begeleider aanwezig zijn.

https://fomu.be/routebeschrijving

FIETS

Er is een Velo Antwerpen station en een fietsenstalling vlakbij het museum.

BUS

bus 30, halte Waterpoort

TRAM

tram 10 naar halte Bestorming + 10 minuten wandelen

tram 4 naar halte Pacificatie + 5 minuten wandelen

tram 1 (vanaf Antwerpen Opera) naar halte Montigny + 5 minuten wandelen.

Het FOMU is erkend als 'cultuurschakel'. Dat betekent dat klasgroepen (max. 30 leerlingen) via dynamoOPWEG ons tijdens de daluren gratis per bus of tram kunnen bezoeken met de bestaande dienstregeling van De Lijn. Via enkele eenvoudige stappen vraag je als school een voucher aan voor het vervoer naar het FOMU. Scholen maken zo kosteloos gebruik van het reguliere aanbod van De Lijn tot vlak voor onze deur.

TREIN

station Antwerpen-Centraal + tram 10 (vanaf premetrostation Astrid) of tram 1 (vanaf halte Antwerpen Opera)

station Antwerpen-Berchem + bus 30 (perron onder de spoorwegbrug)

station Antwerpen-Zuid + 20 minuten wandelen of tram 4 (halte Pacificatie)

PARKEREN

Je kunt gratis parkeren op de gedempte zuiderdokken.

LAGE-EMISSIEZONE

De hele Antwerpse binnenstad en Linkeroever zijn vanaf 1 februari 2017 een lage-emissiezone. Voertuigen die te veel roet en fijn stof uitstoten, mogen de lage-emissiezone niet meer inrijden. Het FOMU ligt in die zone. Kijk tijdig na of jouw voertuig aan de toelatingsvoorwaarden voldoet via deze test.
Verplichte registratie: Voertuigen met een buitenlandse nummerplaat (behalve Nederlandse) die aan de toelatingsvoorwaarden voldoen, moet je eenmalig registreren. Registreer hier je auto.
Meer informatie over de lage-emissiezone vind je op de website van Slim naar Antwerpen.

Deze activiteit duurt een uur. Je aankomst, jassen en rugzakken ophangen, toiletbezoek en kennismaking is hierin inbegrepen. Kom dus goed op tijd!

De leerkracht kan voor het bezoek in de klas aan de slag met de lesmap voor kleuters. Deze lesmap is een inleiding voor je bezoek aan het museum en biedt enkele speelse opdrachten rond fotografie, beeldvorming en de tijdelijke tentoonstellingen. 

Museum, kunst, fotografie, fotograaf, foto's, camera, fototoestel, verzamelen, tentoonstelling, portret, zwart-wit, kleuren, ... 

Afhankelijk van de tentoonstelling die op dat moment te zien is, zal ook nieuwe woordenschat aangereikt worden, specifiek rond de thema's in de expo. 

Bij elke groep van 15 leerlingen, moet minstens 1 begeleider aanwezig zijn. Als leerkracht ken jij de leerlingen het beste, we verwachten dan ook dat je de gids ondersteunt om de kleuters bij elkaar te houden en een oogje in het zeil te houden dat iedere kleuter zich comfortabel en betrokken voelt. Probeer de gids onnodig te onderbreken.

Het is ook fijn als je hen kan helpen bij knutsel- of doe-opdrachten, of om materiaal uit te delen en op te ruimen.  

Je kan op voorhand ook even afstemmen met de gids over de groep, of er bv. kleuters zijn met bepaalde noden, of jullie in de klas rond een bepaald thema werken, of jullie op voorhand de lesmap hebben gebruikt om jullie bezoek voor te bereiden.

Locatie
Thema's
 • Cultuur
 • Beeldende kunsten
 • Erfgoed
 • Media
 • Mens & maatschappij
 • Beroepen
 • Maatschappelijke instellingen
 • Sterk in je schoenen, goed in je vel
 • Natuur, wetenschap & techniek
 • Techniek
Extra ondersteuning
 • Rolstoeltoegankelijk