Recht en rechtspraak in het gerechtshof Antwerpen.

Dompel je onder in de wereld van recht en rechtspraak en volg 'live' de zittingen. Speel zelf mee in een strafzaak in het prachtige 'Vlinderpaleis'.

Mail om in te schrijven

Georganiseerd door

Duurtijd

2 uren

Locatie

 • Op locatie
 • Gerechtshof Antwerpen
 • Bolivarplaats 20, 2000 Antwerpen
 • Bekijk op kaart

Geschikt voor

 • Secundair onderwijs: 2 - 7

Beschikbaarheid

 • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

RONDLEIDINGEN ZIJN OPNIEUW MOGELIJK VANAF 23 SEPTEMBER 2021.

Weet je waarvoor een toga staat? Waarom men deze draagt? Hoe je het verschil kan zien tussen deze van een rechter of deze van een advocaat? Waarom er soms 1 rechter of 3 rechters aanwezig zijn op een zitting ? Of een verdachte zichzelf mag verdedigen of steeds beroep dient te doen op een advocaat? Wanneer men in voorhechtenis zit en wanneer niet?

Neen? Tijdens dit bezoek krijg je hierover de nodige uitleg door gidsen die nog/ooit beroepsmatig met justitie verbonden zijn/waren. Onderwerpen zoals: wat de rol is van de procureur, de zittingsdeurwaarder, de griffier etc. komen uitgebreid aan bod.

Zelfs meer, je gaat zelf deze functies mogen uitoefenen tijdens het naspelen van een waargebeurde correctionele zitting. En natuurlijk, wat is echter dan het volgen van een effectieve zitting! Daarmee wordt de voormiddag afgesloten.

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Groepen van max.15 leerlingen en maximum 3 groepen. Dit omwille van veiligheidsmaatregelen. Groepen kunnen altijd in grootte beperkt worden door de rechtbank omwille van Covid 19. Wij verwittigen dan tijdig de school.

De rondleiding is voor leerlingen vanaf 14 jaar.

Meer informatie over de prijs

Groepen van max. 15 leerlingen, exclusief begeleider = €60

Meer info over de ondersteuning

Er zijn liften zowel in het gebouw als buiten aan de Bolivarplaats, links naast de inkomtrap.

Meer info over de locatie

Wij verwachten de groep na het doorlopen van de veiligheidscontrole

Openbaar vervoer: Tram 4 zorgt voor een rechtstreekse bovengrondse verbinding met de Groenplaats en de Meir. Er zijn haltes aan het gerechtsgebouw. Voor meer informatie kan u beroep doen op de routeplanner van de vervoermaatschappij De Lijn: http://www.delijn.be

 

 

Meer info over de duurtijd

Bezoek start om 9u30 en eindigt om 11u30.

Ook mogelijkheid van bezoek om 13u30 met einde 15u30. Bij voorkeur kom je in de voormiddag want in de namiddag zijn er praktisch geen zittingen die kunnen worden bijgewoond.

Verloop van de activiteit

Bezoek start om 9u30 met een verwelkoming waarbij ze de tijd hebben om gebruik te maken van de sanitaire instellingen. Hierna volgt een uitleg over de verwelkomingsplaats of beter gekend als  'place des pas perdus'.  We begeven ons dan naar een lege zittingszaal waar het dan gedurende een 40-tal minuten zal handelen over de verschillende tenoren die aanwezig zijn op een rechtszitting en hun taken. Hieraan gekoppeld de nodige anekdotes.

Daarna is er een rollenspel, waarbij de leerlingen zelf een correctionele rechtszitting mogen naspelen (indien omstandigheden dit toelaten). +-40minuten

We besluiten de voormiddag met het bijwonen van een correctionele zitting, of zitting familierechtbank of politierechtbank.

We eindigen om 11u30. Mocht de school dit toelaten, en het is een interessante zitting, dan mag men altijd langer blijven tot einde het ervan. Dit dan wel zonder begeleiding van gidsen.

Voor- en/of natraject

Dit bezoek kadert meestal in een lessenpakket maatschappij. ofwel is het de start ervan, of het orgelpunt in de opleidingsreeks.

Omdat de meeste zittingen in de correctionele rechtbank drugszaken zijn, sluit dit bezoek ook aan bij het thema druggebruik en de gevolgen ervan.

Soms gebeurt het ook dat er zedendelicten voorkomen. Zeker in deze tijden van MeToo en sextings een waarschuwing naar de gevolgen van foutief gebruik sociale media.

Nieuwe woordenschat

Rechtspraakwoordenschat: alhoewel we steeds trachten een andere omschrijving of woordgebruik in te lassen.

Verwachtingen naar leerkracht en begeleiding toe
 • geen eten of drinken meebrengen.
 • gsm 's dienen uit te staan tijdens bezoek.
 • bij het binnenkomen passeert men een scanstraat. Gelieve de leerlingen erop te drukken geen gevaarlijke voorwerpen op zich te dragen. Indien dit toch wordt vastgesteld, wordt de politie verwittigd.
 • er wordt gevraagd om stil te zijn wanneer we zittingen bijwonen en in de gangen. Geluid draagt enorm ver en kan zittingen storen.
 • er mogen nooit foto's genomen worden tijdens zittingen, dit omwille van de privacy van de aanwezigen.
 • er wordt gevraagd om, bij binnenkomst/buitengaan van de rechter, recht te staan bij zittingen.
 • er mogen geen hoofddeksels gedragen worden bij het bijwonen van zittingen. Enkel voor meisjes toegelaten.
Huisreglement

OMWILLE VAN COVID 19 ZIJN ER GEEN BEZOEKEN TOEGLATEN TOT EINDE 2020. WIJ AANVAARDEN REEDS RESERVATIES VOOR 2021, ONDER VOORBEHOUD VAN EVENTUELE NIEUWE MAATREGELEN COVID 19. 

Extra informatie voor scholen

Indien gevraagd, kunnen onze gidsen ook uitleg geven in de klas. Dit is normaal niet de gewone werking maar kan besproken worden.

Locatie
Thema's
 • Mens & maatschappij
 • Beroepen
 • Maatschappelijke instellingen
 • Samenleven
Extra ondersteuning
 • Rolstoeltoegankelijk

Gerelateerde activiteiten