Workshop theater

Cultuuractiviteit van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu '19 - '20

Georganiseerd door

Duurtijd

1 uur

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Kleuteronderwijs: 3

Beschikbaarheid

Prijs

  • Gratis

In de wonderlijke wereld van theater geven kleuters via speelse opdrachtjes hun fantasie de vrije loop, ontdekken ze hun eigen expressieve mogelijkheden en leren ze dingen uit hun omgeving uit te beelden. Wil je zelf ook eens een sterke draak, een hongerige krokodil of een trots konijntje zijn? Of ontdekken hoe je nu met je lichaam en stem de maan of de wind kan verbeelden? De begeleider speelt in op de beleving en inbreng van de kleuters en zorgt dat iedereen aan bod komt. De fantasie van de kleuters wordt geprikkeld, ze leren hun lichaam en stem te gebruiken om zich uit te drukken, en leren zich in te leven in hoe anderen zich kunnen voelen.

Kleuters leren theater spelen via korte en leuke opdrachten, een beeldrijk verhaal, of via elementen uit bewegingsexpressie. De begeleider richt zich vooral op de beleving en de fantasiewereld van het kind, waardoor ze als het ware op reis zijn in andere werelden. Ze gaan soms zo op in hun spel, dat ze plots tot de essentie van theater komen zonder het zelf te beseffen: je “speelt” geen personages, je “wordt” die personages en voelt wat zij voelen! De kleuters ontdekken niet alleen de expressieve mogelijkheden van hun eigen lichaam en stem, maar ook het belang van interacties tussen de “acteurs” om een situatie uit te beelden en ontwikkelen empathie.

De workshop start met een lichaams- en stemopwarming, vervolgt met het inhoudelijk luik en sluit af met een kort ontspanningsmoment.

Prijs
Dit is één van de activiteiten die je kan boeken in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu. Voor vier activiteiten betaalt de school
€ 200 per klas van maximaal 30 leerlingen. Dankzij een tussenkomst van de stad Antwerpen is dit een pak minder dan wanneer je deze vier activiteiten afzonderlijk zou boeken.

Reservatie
Wil je deze activiteit boeken voor het Kleutermenu of het Buitengewoonmenu, klik dan vanaf 6 mei,12 uur, op de knop 'Schrijf hier in' en vermeld bij de inschrijving duidelijk dat je de activiteit boekt in het kader van het Kleutermenu/Buitengewoonmenu.

Maximum aantal deelnemers 25.

Deze activiteit is beschikbaar op weekdagen tijdens of na de schooluren, een heel schooljaar lang.

Deze activiteit staat open voor leerlingen van het Buitengewoonmenu. Elk van de types van het buitengewoon onderwijs vraagt een andere aanpak. Wij raden daarom aan om contact op te nemen met de partner om te bespreken of hij/zij op maat van jouw klasgroep kan werken.

  • Minimaal één leerkracht aanwezig tijdens de activiteit
  • Tijdens de workshop volgt de klasleerkracht gewoon mee zoals de kleuters. Indien er plots één of ander probleem opduikt met een kleuter zal de klasleerkracht hierop ingaan zodat de workshop begeleid(st)er de workshop niet hoeft stil te leggen en gewoon kan verder werken met de andere kleuters.
  • indien mogelijk graag een aparte, wat grotere ruimte met fijne akoestiek.

De opgedane ervaring van deze activiteit kan verder worden uitgediept: de leerkracht kan achteraf een aantal oefeningen herhalen in de klas adhv een lesfiche met ideeën om rond te werken.
Andere mogelijkheid is om een theatertraject aan de kleuters te bieden, met bijvoorbeeld een reeks van 5 workshops verspreid over verschillende dagen/weken.