Workshops mediawijsheid / creativiteit

Maak je klas mediawijs en ontdek samen de wondere wereld van journalistiek en media! 

Mail om in te schrijven

Georganiseerd door

Duurtijd

n.v.t.

Locatie

 • Op locatie
 • StampMedia vzw
 • Site Permeke, blok B, De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen
 • Bekijk op kaart

Geschikt voor

 • Secundair onderwijs: 4 - 7

Beschikbaarheid

 • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

 • € 8,30 per leerling
Als leerkracht help je dagelijks jongeren kennis, vaardigheden en attitudes verwerven om hen te vormen tot geïnformeerde en kritische burgers. Wij geloven dat een flinke portie inhoudelijke mediawijsheid daarbij kan helpen. 

Spring binnen op de jongerenredactie, vlak bij het station Antwerpen-Centraal en ontdek de wondere wereld van journalistiek en media.

De workshops zijn te combineren met een gratis rondleiding op de redactie. Ze kunnen ook plaatsvinden op school.

Aanbod journalistieke workshops

Interviewtechnieken Hoe bereid je een interview voor? Hoe krijg je de juiste informatie voor je artikel? Welke soorten vragen zijn er? Neem je een gesprek op, of juist niet? Laat je een interview altijd nalezen? Dat wordt allemaal duidelijk in deze workshop. 

Journalistieke deontologie Wat zijn de rechten en plichten van een journalist en in hoeverre is dat vastgelegd in een ‘wetgeving’? 

Artikels schrijven Hoe schrijf je een persartikel? Wat is de opbouw? Hoe bepaal je de titel, inleiding, tussentitels...? Welke verschillende vormen zijn er?

Mediatraining Je komt te weten hoe de dag van een journalist eruitziet en hoe je hem of haar best bereikt. Daarnaast word je ook geïnterviewd en krijg je feedback op je resultaat. 

Aanbod workshops fotografie

Basisworkshop fotografie Een eerste kennismaking met een digitale reflexcamera: wat is een diafragma, de sluitersnelheid, lichtgevoeligheid…? We raken ook aan hoe je een verhaal of een reportage maakt.

Basisworkshop Photoshop Je foto is soms niet op zijn best wanneer je hem genomen hebt. Deze workshop geeft je tips over hoe je je foto kan bewerken en verbeteren. 

Portretfotografie Het portret neemt in de fotografie een speciale plek in. Je krijgt tips over hoe je met licht en compositie een mooi portret kan maken.

Aanbod workshops video & audio

Basisworkshop video In deze workshop krijg je de basis van cameravoering mee: kaders, kijkrichting, ooghoogte... Wanneer werk je best met een vloerstatief en wanneer met een schouderstatief? Welke basisinstellingen staan er op een digitale camera en waar moet je nog rekening mee houden?

Basisworkshop montage Maak kennis met Adobe Premiere Pro. Ontdek hoe je werkt met video- en audiosporen, overgangseffecten, en hoe je een export maakt van je resultaat. 

Workshop videoreportage In deze workshop tonen we je het belang van een goede invalshoek van je reportage/verhaal. Je leert ook waar je qua structuur op moet letten.

Aanbod creatieve workshops

Creatief denken Wat is creatief denken? Hoe verloopt het proces en waarin kan je je trainen? We bekijken de theorie, maar gaan ook meteen praktisch aan de slag met een thema of probleemstelling. Welke brainstormmethode gebruik je waarvoor? En welke digitale tools kan je gebruiken?

Digitale Tools StampMedia volgt enkele van de laatste trendy digitale tools en maakte een selectie voor de creatieve verteller. In deze workshops krijg je onze tips ‘n tricks, die je dan kan integreren in je storytelling of blogs.
Videoscribe: een explainer. Een ‘tekenende hand’ visualiseert wat de voice-over vertelt. 
Storymap: je visualiseert je verhaal door enkele punten op een kaart te voorzien van tekst, foto of video
Timeline: een tijdslijn die een overzicht geeft van de ontwikkeling van een gebeurtenis. 

Workshop social video Veel video’s worden bekeken via sociale media. Vaak gebeurt dat snel tussendoor, zonder geluid. In deze workshop krijg je meer info over waar je op moet letten als je een social video maakt en ga je zelf aan de slag.

Tarieven

Workshop halve dag (inclusief materiaal): 200€ per begeleider
Workshop hele dag (inclusief materiaal): 350€ per begeleider

Verder aan de slag met mediawijsheid in de klas?

Lespakketten en lesmateriaal gratis te verkrijgen via https://www.stampmedia.be/scholen.

LESPAKKET
We bieden een hapklaar lespakket ‘Mediawijsheid’ aan. Dit lespakket sluit aan bij de vakoverschrijdende eindtermen. Dat bestaat uit volgende lesmappen, die elk minimum één lesuur duren, inclusief een leuke opdracht:

Het Medialandschap in Vlaanderen
 Wie zijn de grote mediaspelers op de Vlaamse markt en hoe bepalen de mediagroepen en journalisten wat nieuwsconsument en journalist op het bord krijgt? 
Recht op Afbeelding: Wat zijn de regels wanneer je iemand fotografeert of filmt? Wat kan de impact zijn als je je niet aan die regels houdt? 
Diversiteit in de Media
 Hoe representatief zijn de Vlaamse media? Hoe werkt beeldvorming en stereotypering? 
Mag een journalist alles?
 Wat zijn de rechten en plichten van een journalist? 
Fake News In dit educatief pakket ontdek je de verschillende vormen van Fake News en een checklist om foutieve en misleidende nieuwsberichten te herkennen. 
Complottheorieën Was de maanlanding fake? Was 9/11 een 'inside job'? En zijn alle celebrities lid van de Illuminati? Als die beweringen bij jou een belletje doen rinkelen, ben je al in aanraking gekomen met een complottheorie. 

LESMATERIAAL
Wil je in de lessen graag aan de slag met artikels van StampMedia? Of liever met één van onze thematische jongerenmagazines? Alle artikels zijn vrij te gebruiken mits bronvermelding.

Willen je leerlingen verder met media aan de klas in hun vrije tijd?
Je hebt ongetwijfeld getalenteerde leerlingen in je klas die graag creatief aan de slag gaan met woord en beeld. Vertel hen over StampMedia en de talrijke gratis workshops (www.stampmedia.be/activiteiten) die we hen ook in hun vrije tijd aanbieden om hun skills aan te scherpen!
Locatie
Thema's
 • Cultuur
 • Media
 • Mens & maatschappij
 • Techniek