LEGO® haven Studio: train je STEM-skills

In onze LEGO®  haven Studio dagen we jongeren uit om zelf een containerterminal te automatiseren.

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

Locatie

 • Op locatie
 • Havencentrum
 • Scheldelaan 444 - Haven 621, 2040 Antwerp
 • Bekijk op kaart

Geschikt voor

 • Secundair onderwijs: 1 - 4

Beschikbaarheid

 • Deze activiteit is beschikbaar op specifieke data
 • More info

Prijs

Samen automatiseren je leerlingen een containerterminal uit legoblokjes. Elk team van 2 krijgt een eigen uitdaging: een containerschip lossen met een havenkraan, de containers op de terminal verplaatsen met een straddle carrier of een trein afladen met een reach stacker. De robots, die ze zelf aansturen met het programmeerplatform van LEGO® Education, brengen zo het containerverhaal in beeld. Onze gespecialiseerde educoaches begeleiden de workshop. Een ideale STEM-activiteit dus, in een havenjasje.

Sinds schooljaar 2021-2022 gaan je leerlingen bij ons aan de slag met de software LEGO® Mindstorms® Education EV3 Classroom, ter vervanging van de oude (LEGO® Mindstorms® Education EV3). Die nieuwe versie is gebaseerd op de grafische programmeertaal Scratch. 

Werk je in de klas nog met de oorspronkelijke software? Helemaal niet erg, jouw leerlingen weten al wat programmeren is en zullen de nieuwe software na enkele tellen onder de knie hebben. We hebben dit met succes uitgetest bij verschillende klassen. Contacteer ons gerust als je hier nog vragen over zou hebben.

Belangrijk: leerlingen moeten reeds ervaring hebben met de software van LEGO® Mindstorms of scratch om deze workshop te kunnen doen. 

Ontdek aansluitend de haven in 't echt!

Wil je je leerlingen ook meteen tonen hoe de haven – en vooral de containerterminal die ze programmeren – er in het echt uitziet? Dat kan! Boek er een halve dag havenverkenning bij. Op die manier kun je trouwens met een dubbel zo grote groep (nl. 2 groepen van elk maximaal 24 leerlingen) deelnemen op 1 dag.

Neem vooraf zeker onze afsprakennota grondig door met alle bijkomende regels en afspraken.

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Er kunnen maximaal 24 leerlingen per workshop deelnemen. 

Aanvullend kun je een halve dag de haven verkennen. Op die manier kun je ook kiezen om met 2 groepen van maximaal 24 leerlingen deel te nemen op 1 dag.

Meer informatie over de periode

Bekijk de data en beschikbaarheid voor deze excursie in onze kalender.

Meer informatie over de prijs

De prijs voor de workshop is 7 euro per leerling.

Kies je voor de uitbreiding met havenrondrit? Dan betaal je 10 euro per leerling.

Meer info over de locatie

De workshop vindt plaats in het Havencentrum, Scheldelaan 444 – Haven 621, 2040 Antwerpen. Meer informatie over hoe je er kunt geraken, vind je hier: http://bit.ly/bereikbaarheidhavencentrum

Meer info over de duurtijd

 Aanvullend kun je een halve dag de haven verkennen. 

Verloop van de activiteit

Het verloop van de workshop

Jongeren krijgen een algemene inleiding. Hierbij schetst de coach het verhaal van containers in de haven. Na de inleiding gaan ze per twee aan de slag met hun eigen LEGO® Mindstormsrobot. Ze zullen deze programmeren zodat die zijn opdracht kan uitvoeren. Op het einde van de workshop tonen enkele teams de opdracht die ze geprogrammeerd hebben. Zo wordt heel het logistiek traject van de container in beeld gebracht.

Het verloop van de rondrit (indien gewenst)

Jongeren gaan samen met een gids op rondrit in de haven. Zo krijgen ze het containerverhaal in het echt te zien en te horen. Tijdens de route die ze afleggen zien ze de verschillende aspecten van de containerflow in het noorden van de haven van Antwerpen.

We starten om 9.30 uur of om 12.30 uur. 

Verwachtingen naar leerkracht en begeleiding toe

Minimaal 1 leerkracht per 20 leerlingen. Tijdens deze workshop verwachten we een actieve en ervaren begeleiding. Minstens 1 leerkracht is vertrouwd met programmeren met deze of gelijkaardige software. 

Locatie
Documenten
Thema's
 • Mens & maatschappij
 • Beroepen
 • Natuur, wetenschap & techniek
 • Techniek
 • Wetenschap
Extra ondersteuning
 • Rolstoeltoegankelijk

Gerelateerde activiteiten