Vignetten voor daguitstappen

Gratis op uitstap naar de Zoo en de Antwerpse haven.

Zoo- en havenvignetten
Scholen uit de stad Antwerpen krijgen vignetten voor daguitstappen. Daarmee kunnen bepaalde leerjaren of leerlingen op uitstap naar 2 bestemmingen: de zoo (ZOO Antwerpen en Planckendael) en de haven. De stad wil zo zeker zijn dat alle Antwerpse leerlingen ten minste eenmaal in hun schoolloopbaan op uitstap kunnen naar deze unieke Antwerpse locaties.

Wat?
Een zoovignet biedt bepaalde leerjaren of leerlingen éénmalig gratis toegang tot de Antwerpse zoo of haar partnerlocatie Planckendael. Beide dierenparken staan garant voor een onvergetelijke en leerrijke klasuitstap. Leerlingen staan oog in oog met olifanten, apen, giraffen en zoveel andere fascinerende dieren.

Een havenvignet biedt bepaalde leerjaren of leerlingen éénmalig gratis toegang tot een havenrondvaart, georganiseerd door het APB Havencentrum. Dit aanbod is geldig zolang er plaatsen beschikbaar zijn bij het Havencentrum. Tijdens een leerrijke boottocht loodst een ervaren havengids de leerlingen door de dokken, langs kleine en grote schepen en voorbij terminals en magazijnen.

Voor wie?
Het zoovignet is er voor de 3e kleuterklas, voor het 4e leerjaar, voor overeenkomstige leeftijdsgroepen uit het buitengewoon lager onderwijs en voor OKAN (secundair onderwijs) van scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen.

Het havenvignet is er voor het 5e en 6e leerjaar en overeenkomstige leeftijdsgroepen uit het buitengewoon lager onderwijs van scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen.
 

Hoe aanvragen?
U kan een zoo- of havenvignet aanvragen voor het volgende schooljaar vanaf 16 augustus. Om een zoo- of havenvignet aan te vragen dient de school volgende stappen uit te voeren:

 • Surf naar onderwijs.csjdatabank.be. (U gebruikt best Mozilla Firefox als browser.) Dit is de onderwijsdatabank van de stad waar u een overzicht kan terugvinden van alle ondersteuningen die kunnen worden aangevraagd door een school.
 • Volg de instructies op het startscherm om correct in te loggen in het systeem.
 • Klik in de rechternavigatiebalk onder 'Aanvragen en formulieren' op 'Nieuwe aanvraag'.
 • Druk op de knop 'Invullen' bij het vignet dat u wilt aanvragen.
 • Vul het formulier in om het vignet aan te vragen.
 • Klik op 'Opslaan en indienen'.

-> Als de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een e-mail met een uniek vignetnummer.

 

Tijdens of net na je bezoek aan de zoo of de havenrondvaart:

 • Vul de klaslijst correct in. Schrap leerlingen die afwezig zijn/waren en onderteken de lijst.
 • Zoovignet:
  • Geef het vignet dat je ontving bij de goedkeuring van je aanvraag samen met de klaslijst af bij de start van je bezoek aan ZOO Antwerpen of Planckendael. 
 • Havenvignet:
  • Bezorg een scan van het volledig ingevulde en ondertekende vignet met bijhorende klaslijst(en), ten laatste 1 werkdag na het bezoek, t.a.v. reservatie@havencentrum.be.
  • Bij ontbrekend vignet(nummer), kan stad Antwerpen beslissen niet tussen te komen in de kosten van de havenrondvaart en factureert ABP Havencentrum aan de school.

 

Contact

klasopstap@antwerpen.be of 03 338 33 40
 

Linken