Fietsklas Verkeersvaardigheid

Oefenen op verkeersvaardigheid in de schoolomgeving 

Schrijf je in

Georganiseerd door

Duurtijd

10 uur

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Lager onderwijs: 6

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

Bereid je leerlingen voor op het afsluitend fietsexamen in het zesde leerjaar. Test of ze klaar zijn om met de fiets naar de secundaire school te gaan. Schrijf nu in voor De Fietsklas Verkeersvaardigheid, een workshop waarbij de leerlingen de link leggen tussen theorie en praktijk.

De Fietsklas Verkeersvaardigheid is een samenwerking tussen organisator Onderwijsnetwerk Antwerpen en de gespecialiseerde organisatie ProVelo. De lesgevers van ProVelo voorzien een vorming voor de leerkrachten en workshops voor de leerlingen.

Vorming voor de leerkrachten
Vooraf wordt een voorbereidende vorming voor leerkrachten georganiseerd. Hier wordt de inhoud van de workshop voor de leerlingen kort toegelicht en worden de grondbeginselen van een methode om te rijden in groep zowel  in theorie als in praktijk uitgelegd. Om de workshop in de best mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden, is het belangrijk dat de leerkracht op deze vorming aanwezig is.
 

Workshops voor de leerlingen
De Fietsklas Verkeersvaardigheid heeft plaats op je school en in de schoolomgeving. Ze omvat theorie in de klas, stuurvaardigheid op de speelplaats (beschermde omgeving) en verkeersvaardigheid op de openbare weg in de schoolomgeving. Aan het einde van de workshop voeren de leerlingen een aantal opdrachten uit in het verkeer (rotonde, links afslaan,….) en ontvangen ze een attest met feedback en eventuele werkpuntjes. 

Ben je geïnteresseerd?

  • Schrijf je zesde leerjaar of 1e leerjaar B in.
  • Pro Velo neemt contact op om jullie deelname in te plannen. Zij zullen je enerzijds uitnodigen voor een vorming voor leerkrachten. Anderzijds wordt er met je afgesproken op welke dagen de training voor jouw leerlingen op school kan plaatsvinden.
  • Ga na of je leerlingen allemaal over een eigen fiets en helm beschikken. Zo nee, reserveer dan extra schoolfietsen en helmen bij de uitleendienst van Buurtsport.
     
Verderzetting van De Fietsklas Stuurvaardigheid
De Fietsklas Verkeersvaardigheid is het vervolg van De Fietsklas Stuurvaardigheid, een workshop voor de tweede graad, die focust op de motorische aspecten van het leren fietsen.
Leerlijnen rond fietsen en verkeer op school
De Fietsklas Verkeersvaardigheid volgt de leerlijn van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Deze leerlijn bouwt op vanaf de kleuterklas (Bronzen Voetgangersbrevet) tot en met het zesde leerjaar (oefenen voor Het Grote Fietsexamen om een Gouden Fietsbrevet te halen).
 

Scholen die in hun beleid nog meer de nadruk willen leggen op fietsen of verkeer, kunnen terecht bij het 10op10-project van de provincie Antwerpen. Deelnemende scholen krijgen stap-voor-stapbegeleiding, subsidies en een label.

Materiaal nodig voor fiets- of verkeersles op school?
Bij het Onderwijsnetwerk van de stad Antwerpen kunnen Antwerpse scholen gratis verkeerseducatieve spelen ontlenen. Extra fietsen, hesjes en helmen kan je ontlenen via de uitleendienst van Buurtsport.

De Fietsklas Verkeersvaardigheid is een samenwerking tussen organisator Onderwijsnetwerk Antwerpen en de gespecialiseerde organisatie ProVelo. Voor gesubsidieerde scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen is dit aanbod gratis.

Thema's
  • Mens & maatschappij
  • Mobiliteit