Schrijf je in voor de fietsklas verkeersvaardigheid en oefen met je leerlingen op veilig fietsen in het verkeer.
Schrijf je in
Georganiseerd door
Duurtijd
Locatie
Geschikt voor
Beschikbaarheid
Prijs
Met de fietsklas verkeersvaardigheid bereid je leerlingen voor op het afsluitend fietsexamen in het zesde leerjaar en test je of ze klaar zijn om met de fiets naar de secundaire school te gaan. Ze bestaat uit 2 delen: een vorming voor leerkrachten en workshops voor leerlingen.
Vorming voor leerkrachten
Leerkrachten volgen vooraf verplicht een voorbereidende vorming. Ze maken kennis met de inhoud van de workshops en leren de grondbeginselen van een methode om veilig in groep te rijden. Zowel in theorie als in de praktijk. Naast de voorbereiding op hun rol tijdens de workshops, bevat de vorming ook een teach the teacher luik. Hier leren ze hoe ze zelf de nodige verkeersregels en -attitudes kunnen aanleren in de klas en zelf de verkeersvaardigheidsfietslessen organiseren.
De vorming bestaat uit 2 modules die afzonderlijk kunnen gevolgd worden:
- Voorbereidende vorming verkeersvaardigheid - 3u
- Een sterk fiets- en verkeersbeleid op school - derde graad - 3u
Workshop voor leerlingen
De vorming voor leerlingen bestaat uit 2 lesmomenten van elk 4 uur.
Tijdens het eerste lesmoment wordt aan de hand van een verkeersquiz afgetoetst of de leerlingen de noodzakelijke theorie (verkeersregels, en -borden, specifieke fietsinfrastructuur, basisbeginselen veilig fietsen) voldoende onder de knie hebben. Daarna oefenen de leerlingen fietsbehendigheid in beschermde omgeving. Er volgt een kleine vaardigheidstest, om zeker te zijn dat de leerlingen klaar zijn voor de praktijkoefeningen in het verkeer. De leerlingen oefenen ook op het fietsen in groep. Pas als de situatie dit toelaat, start de klas met verkeersvaardigheid op de weg.
Tijdens het 2de lesmoment oefenen de leerlingen verder op de verkeersvaardigheid op de weg in de schoolomgeving. De moeilijkheidsgraad van de oefeningen wordt geleidelijk aan opgebouwd en er wordt nagegaan of de leerlingen zelfstandig bepaalde manoeuvers kunnen uitvoeren. Deze workshop is de ideale voorbereiding op Het Grote Fietsexamen als afsluiter van de basisschool. Aan het einde van de workshop ontvangen de leerlingen een attest met feedback en eventuele werkpunten.
Belangrijke inhoudelijke wijzigingen vanaf het schooljaar 2024-2025
Interesse?
Vraag een fietsklasvignet via de onderwijsdatabank aan en schrijf je in via de blauwe knop bij Pro Velo. Zij nemen contact met je op om de verdere planning op te maken.
Maximaal 25 leerlingen per klas.
Indien de klas groter is zal deze gesplitst worden.
De Fietsklas Verkeersvaardigheid wordt gesubsidieerd door stad Antwerpen. Por velo vzw voert ze uit. Voor gesubsidieerde scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen is dit aanbod gratis.
OPGELET: vanaf schooljaar 2024-2025 betaal je zelf de kosten als je de fietsklas te laat annuleert of wanneer de organisator de klasmodule moet annuleren omdat de klasleerkracht de vorming voor leerkrachten niet volgde (zonder vrijstelling). Het fietsklasvignet is dan niet geldig. De fietsklas verkeersvaardigheid kost 1.353,57 euro.
Ook leerlingen uit het buitengewoon onderwijs kunnen deelnemen aan een fietsklas.
Neem wel vooraf contact op met de organisator om de noden van je leerlingen te bespreken.
De Fietsklas Verkeersvaardigheid volgt de leerlijn van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde voor fietsen. Deze leerlijn bouwt op vanaf de kleuterklas (Loopfietsbrevet) tot en met het zesde leerjaar (oefenen voor Het Grote Fietsexamen om een Gouden Fietsbrevet te halen).
De Fietsklas Verkeersvaardigheid is het vervolg van De Fietsklas Stuurvaardigheid, een fietsklas voor de tweede graad, die focust op de motorische aspecten van het leren fietsen.