Fietsklas Verkeersvaardigheid

VOLZET VOOR SCHOOLJAAR 2022 - 2023 

Oefenen op verkeersvaardigheid in de schoolomgeving.

 

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

10 uren

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Lager onderwijs: 6

Beschikbaarheid

Prijs

Bereid je leerlingen voor op het afsluitend fietsexamen in het zesde leerjaar. Test of ze klaar zijn om met de fiets naar de secundaire school te gaan. Schrijf nu in voor De Fietsklas Verkeersvaardigheid, een workshop waarbij de leerlingen de link leggen tussen theorie en praktijk.

De Fietsklas Verkeersvaardigheid wordt gesubsidieerd door de stad Antwerpen en uitgevoerd door de gespecialiseerde organisatie Pro Velo. De lesgevers van Pro Velo voorzien een vorming voor de leerkrachten en workshops voor de leerlingen.

Vorming voor de leerkrachten
Vooraf wordt een voorbereidende vorming voor leerkrachten georganiseerd. Hier wordt de inhoud van de workshop voor de leerlingen kort toegelicht en worden de grondbeginselen van een methode om te rijden in groep zowel in theorie als in praktijk uitgelegd. Om de workshop in de best mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden, is het belangrijk dat de leerkracht op deze vorming aanwezig is.
 

Workshops voor de leerlingen
De Fietsklas Verkeersvaardigheid heeft plaats op je school en in de schoolomgeving. Ze omvat theorie in de klas, stuurvaardigheid op de speelplaats (beschermde omgeving) en verkeersvaardigheid op de openbare weg in de schoolomgeving. Aan het einde van de workshop voeren de leerlingen een aantal opdrachten uit in het verkeer (rotonde, links afslaan,….) en ontvangen ze een attest met feedback en eventuele werkpuntjes. 

Ben je geïnteresseerd?

Schrijf je zesde leerjaar of eerste leerjaar B in.

Pro Velo neemt contact op om jullie deelname in te plannen. Zij zullen je enerzijds uitnodigen voor een vorming voor leerkrachten. Anderzijds wordt er met je afgesproken op welke dagen de training voor jouw leerlingen op school kan plaatsvinden.

Ga na of je leerlingen allemaal over een eigen fiets en helm beschikken. Zo nee, reserveer dan tijdig extra schoolfietsen en helmen bij de uitleendienst van Buurtsport.

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Maximaal 25 leerlingen per klas. 
Indien de klas groter is zal deze gesplitst worden. 

Meer informatie over de periode

Volzet voor schooljaar 2022-2023. 

Meer informatie over de prijs

De Fietsklas Verkeersvaardigheid wordt gesubsidieerd door de stad Antwerpen en uitgevoerd door de gespecialiseerde organisatie Pro Velo. Voor gesubsidieerde scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen is dit aanbod gratis.

Leerlingen buitengewoon onderwijs

De Fietsklas Verkeersvaardigheid is er ook voor leerlingen uit het buitengewoon onderwijs.

Neem zeker op voorhand even contact met ons op via antwerpen.educ@provelo.org of via 0477 24 80 89 om de noden van je leerlingen te bespreken.

Leerlijn verkeer

De Fietsklas Verkeersvaardigheid volgt de leerlijn van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde voor fietsen. Deze leerlijn bouwt op vanaf de kleuterklas (Loopfietsbrevet) tot en met het zesde leerjaar (oefenen voor Het Grote Fietsexamen om een Gouden Fietsbrevet te halen).

De Fietsklas Verkeersvaardigheid is het vervolg van De Fietsklas Stuurvaardigheid, een workshop voor de tweede graad, die focust op de motorische aspecten van het leren fietsen.

Thema's
  • Mens & maatschappij
  • Mobiliteit

Gerelateerde activiteiten