Fietsklas Stuurvaardigheid

Wegens groot succes bijna volledig volzet, verzeker je plek door te kijken tussen de laatste mogelijkheden!

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

 • 2 uren 30 minuten

Locatie

Geschikt voor

 • Lager onderwijs: 3 - 4

Beschikbaarheid

Prijs

Schrijf je leerlingen in voor een Fietsklas Stuurvaardigheid en oefen op verschillende fietsvaardigheden. Leerlingen van het 4e leerjaar kunnen hier hun zilveren fietsbrevet behalen, leerlingen van het 3e leerjaar kunnen op het parcours alvast oefenen voor het brevet. 

We geven de fietsklas in 2 kleinere groepen waarbij de leerkracht het parcours (en de test voor de vierde leerjaren) begeleidt. We verwachten dan ook van de leerkracht dat deze zich hier op voorbereidt: je kan hiervoor 1 van onze vormingen volgen in het najaar of je kan ons digitaal leertraject (zie uitklapveld onderaan) doornemen. Voorzie ook nog een extra begeleider buiten de leerkracht om alles in goede banen te leiden. 

Een educatief medewerker van Pro Velo begeleidt een aanvullend programma voor de andere helft van de groep. Met het 3e leerjaar verdiept de vormingsmedewerker zich in de zes basisvaardigheden via spelvormen. In het 4e leerjaar oefent de educatief medewerker op aanvullende basisvaardigheden om in het verkeer te kunnen fietsen.

Leerlingen van het 4e leerjaar die slagen voor de test halen hun zilveren fietsbrevet. Je krijgt brevetten mee voor alle leerlingen van je klas (enkel 4e leerjaar).

Na de test kan je, afhankelijk van het niveau van de groep en de beschikbare tijd, in groep verder oefenen op geschrankt fietsen. Dit is een methode om in groep te rijden. Jullie kunnen dan samen een fijne tocht maken in het park. 

Fietsen, helmen en hesjes zijn ter plaatse beschikbaar.

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Dit is een klasuitstap, schrijf je klassen apart in. Het maximumaantal voor de fietsklas stuurvaardigheid is 30 leerlingen.

Meer informatie over de periode

De activiteit is het hele jaar beschikbaar. 
Momenteel kan u enkel inschrijven voor het eerste trimester (september - december).

Meer informatie over de prijs

De Fietsklas Stuurvaardigheid is een samenwerking tussen stad Antwerpen en de gespecialiseerde organisatie Pro Velo vzw. Voor gesubsidieerde scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen is dit aanbod gratis.

Meer info over de locatie

*!!* Villa Astrid *!!*

Momenteel gaat de fietsklas stuurvaardigheid door in Villa Astrid
 

In afwachting van een eventuele nieuwe invulling van de site waar Villa Astrid gelegen is, gaan de vormingen hier door. 
Echter behoort het tot de mogelijkheden dat de Fietsklas in de toekomst zal verhuizen. 
Deze nieuwe locatie is nog niet bekend, maar zal gelijkaardig zijn aan Villa Astrid op vlak van ligging en bereikbaarheid

Moest de fietsklas verhuizen zal u hier tijdig van op de hoogte gebracht worden.

De fietsklas blijft momenteel dus gewoon in Villa Astrid. 

 

PARK SPOOR NOORD

Onze locatie bevindt zich op de hoek van de Parkloods. 

Onze vaste locaties

Je vindt De Fietsklas Stuurvaardigheid op 2 vaste locaties:

 • Villa Astrid in het Nachtegalenpark
  Floraliënlaan 99 - 2020 Antwerpen
  (naast de sportterreinen van de 'Antwerp Cricket Club')
   
 • Park Spoor Noord
  Damplein 33 - 2060 Antwerpen
  (naast de Fietsschool van Buurtsport).
Verwachtingen van de begeleidende leerkracht

We vragen aan de leerkracht zich voor te bereiden om met de helft van de groep de volgende vaardigheden te testen op een opgesteld parcours:

 • omkijken over de linkerschouder
 • slalommen op korte afstand
 • arm uitsteken
 • over oneffen terrein rijden
 • rekening houden met anderen
 • onvoorzien/gericht remmen

Na een pauze wisselen de 2 groepen en neemt de volgende groep de test af bij de leerkracht. Hierna kan de leerkracht nog met de groep oefenen op fietsen in groep.

Je kan je voorbereiden door het volgen van het voorbereidend digitaal leertraject hieronder. 

Voorbereidend digitaal leertraject

Om je voor te bereiden op het lesgeven kan je onze fiche 'Hoe begeleid ik het fietsbrevet zilver?' doornemen. Hierin worden alle onderdelen stap voor stap uitgelegd. Gelieve deze fiche voor de aanvang van de fietsklas zeer aandachtig door te nemen.

Verwachtingen van de extra begeleider

Indien 1 of enkele leerlingen niet kunnen fietsen, dan kan de extra begeleider hen proberen te leren fietsen. Vaak lukt dit ook. Hiervoor hoef je geen pedagogische achtergrond te hebben, maar wel het doorzettingsvermogen om een leerling gedurende de workshop persoonlijk te begeleiden.

De begeleider krijgt een stap-voor-stap-handleiding om een kind te leren fietsen en wordt ondersteund door een monitor van De Fietsklas.

Indien alle kinderen kunnen fietsen, dan kan de extra begeleider de leerkracht ondersteunen waar nodig.

Gratis met het openbaar vervoer naar De Fietsklas

De Fietsklas Stuurvaardigheid sluit aan bij Milieuzorg Op School (MOS). Je kan voor het vervoer de MOS-pas gebruiken en gratis bus of tram nemen. Het is belangrijk dat je 10 werkdagen op voorhand een aanvraag indient. Hierop moet je argumenteren waarom De Fietsklas een milieu-educatieve bestemming is.

Het aanvraagformulier vind je op de MOS-website.

Een leerling met een fysieke beperking?

Kan een leerling om een fysieke reden niet fietsen, laat het ons dan op voorhand even weten via antwerpen.educ@provelo.org of via 0477 24 80 89. 

Mogelijk kunnen we de leerling via een step of loopfiets toch laten deelnemen. We regelen dan dat een step of loopfiets op de juiste locatie aanwezig is. 

Anders kan hij of zij, indien gewenst, op een kleinschalige manier mee worden ingeschakeld bij het lesgeven.

Leerlingen buitengewoon onderwijs

De Fietsklas Stuurvaardigheid verwelkomt ook leerlingen uit het buitengewoon onderwijs.

Neem zeker op voorhand even contact met ons op via antwerpen.educ@provelo.org of via 0477 24 80 89 om de noden van je leerlingen te bespreken.

Leerlijn rond fietsen en verkeer

De Fietsklas Stuurvaardigheid volgt de leerlijn van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde voor fietsen. Deze leerlijn bouwt op vanaf de kleuterklas (Loopfietsbrevet) tot en met het 6e leerjaar (oefenen voor Het Grote Fietsexamen om een Gouden Fietsbrevet te halen).

De Fietsklas Verkeersvaardigheid voor het 6e leerjaar bouwt verder op de vaardigheden die je leerlingen in deze workshop verwerven.

Locatie
Thema's
 • Mens & maatschappij
 • Mobiliteit
 • Sport & gezondheid
 • Sport & beweging
Extra ondersteuning
 • MOS-schakel

Gerelateerde activiteiten