Schrijf je leerlingen nu in voor de fietsklas stuurvaardigheid in beschermde omgeving.
Schrijf je inGeorganiseerd door
Duurtijd
Locatie
Geschikt voor
Beschikbaarheid
Prijs
Tijdens de fietsklas stuurvaardigheid oefenen je leerlingen verschillende fietsvaardigheden. Fietsen, helmen en hesjes zijn ter plaatse beschikbaar. Klassen uit zowel het 3de als het 4de leerjaar kunnen het Zilveren Fietsbrevet halen.
De fietsklas gaat door in 2 kleine groepen waarbij de leerkracht de ene groep begeleidt, de lesgever van Pro velo begeleidt de andere groep.
Tijdens het eerste deel spelen beide groepen fietsspelletjes. Tijdens het 2de deel oefent de ene groep onder begeleiding van de leerkracht het parcours (en de test voor het Zilveren Fietsbrevet). De andere groep oefent onder begeleiding van de lesgever van Pro velo op de techniek van het geschrankt fietsen in groep en maakt een fietstocht door het park. Tijdens het rijden in groep wordt ook aandacht besteed aan de belangrijkste verkeersregels en -attitudes. In de helft van het 2de deel wisselen beide groepen om zodat alle leerlingen hebben kunnen deelnemen aan het Zilveren Fietsbrevet en hebben kunnen fietsen in groep.
Leerlingen die slagen voor de test halen hun zilveren fietsbrevet.
Om de fietsklas optimaal te kunnen begeleiden, volgt de leerkracht hiervoor vooraf de vorming voor leerkrachten. Die bestaat uit 3 workshops waarin de leerkracht wordt voorbereid op de begeleiding van de klasmodule.
Belangrijke inhoudelijke wijzigingen vanaf het schooljaar 2024-2025
Ben je geïnteresseerd?
Vraag een fietsklasvignet via de onderwijsdatabank aan en schrijf je in via de blauwe knop bij Pro Velo. Zij nemen contact met je op om de verdere planning op te maken.
Dit is een klasuitstap, schrijf je klassen apart in. Het maximumaantal voor de fietsklas stuurvaardigheid is 24 leerlingen.
Je kan het hele schooljaar inschrijven voor een fietsklas stuurvaardigheid.
De Fietsklas Stuurvaardigheid is een samenwerking tussen stad Antwerpen en Pro velo vzw. Voor gesubsidieerde scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen is dit aanbod gratis.
OPGELET: vanaf schooljaar 2024-2025 betaal je zelf de kosten als je de klasmodule te laat annuleert zonder geldige reden of wanneer de organisator de fietsklas moet annuleren omdat de klasleerkracht de vorming voor leerkrachten niet volgde (zonder vrijstelling). In dat geval is het fietsklasvignet niet geldig. De kostprijs voor de fietsklas stuurvaardigheid is 446,68 euro.
Er is een korte pauze tussen het eerste en het tweede deel van de vorming. We vragen om de duurtijd te respecteren zodat de volledige fietsklas kan afgewerkt worden.
Je vindt De Fietsklas Stuurvaardigheid op 2 vaste locaties:
Ook bij slecht weer proberen we de lessen te laten doorgaan. Zorg ervoor dat je leerlingen die dag gepaste kledij dragen.
Let op: de veiligheid en het plezier van de kinderen zijn prioritair. Vanaf windsnelheden van 5 Beaufort of bij extreme neerslag (sneeuw, ijzel, hagel) of een gevoelstemperatuur van min 5 wordt de fietsklas geannuleerd.
De organisator brengt de school een dag op voorhand (ten laatste om 15u30) op de hoogte. Als de fietsklas op een maandag ingepland staat, zal de organisator de school 's vrijdag contacteren en valt de definitieve beslissing op maandagochtend (8u).
Bij aanhoudende hevige regenbuien kan de les vroegtijdig beëindigd worden.
De begeleidende leerkracht neemt een actieve rol op tijdens de hele fietsklas: de groep wordt in 2 gesplitst van bij de start en de leerkracht begeleidt steeds 1 van beide groepen bij het spelen van fietsspelletjes en het oefenen op en afnemen van het Zilveren Fietsbrevet.
Om je hierop voor te bereiden volg je verplicht de leerkrachtenvorming.
De begeleidende leerkracht moet de vorming voor leerkrachten volgen. Die bestaat uit 3 workshops. Tijdens die workshops krijgt de leerkracht een voorbereiding op de actieve rol tijdens de klasmodule. Daarnaast krijgt de leerkracht handvaten om de fietsklas nadien autonoom te organiseren. De vorming bestaat uit volgende 3 workshops:
- Het Fietsbrevet Zilver en de leerlijn leren fietsen van de VSV en hoe dit zelf te organiseren
- Stuurvaardigheid en fietsspellen
- Fietsen in groep en de methodiek van het geschrankt fietsen
Pro velo kan de leerkracht vrijstellen voor (een deel van) deze vorming. Bijvoorbeeld als de leerkracht (een deel van) de vorming al eerder volgde. Een leerkracht die hiervoor in aanmerking denkt te komen, vraagt dit met motivering aan Pro velo.
Kunnen er 1 of meer leerlingen niet fietsen? Zet dan een extra begeleider in. Die kan hen leren fietsen. Pro velo voorziet hiervoor een stappenplan en pedagogische fiches.
Kunnen alle leerlingen fietsen? Zet de extra begeleider dan in om de leerkracht te ondersteunen waar nodig.
Je kan de MOS pas gebruiken om gratis de bus of tram naar de fietsklaslocatie te nemen. Hiervoor dien je 10 werkdagen op voorhand een aanvraag in. Gebruik hiervoor het formulier op de MOS-website.
Kan een leerling om een fysieke reden niet fietsen, laat het ons dan op voorhand even weten via antwerpen.educ@provelo.org of via 0477 24 80 89.
Mogelijk kunnen we de leerling via een step of loopfiets toch laten deelnemen. We regelen dan dat een step of loopfiets op de juiste locatie aanwezig is.
Anders kan hij of zij, indien gewenst, op een kleinschalige manier mee worden ingeschakeld bij het lesgeven.
Ook leerlingen uit het buitengewoon onderwijs kunnen deelnemen aan de fietsklas stuurvaardigheid.
Neem zeker op voorhand even contact op met de organisator om de noden van je leerlingen te bespreken.
De Fietsklas Stuurvaardigheid volgt de leerlijn van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde voor fietsen. Deze leerlijn bouwt op vanaf de kleuterklas (Loopfietsbrevet) tot en met het 6e leerjaar (oefenen voor Het Grote Fietsexamen om een Gouden Fietsbrevet te halen).
De Fietsklas Verkeersvaardigheid voor de 3de graad bouwt verder op de vaardigheden die je leerlingen tijdens deze fietsklas verwerven.