Gratis verkeerseducatieve activiteiten

Klas Op Stap ondersteunt je verkeerseducatieve werking

Scholen op het grondgebied van de stad Antwerpen kunnen dankzij financiering door het stadsbestuur gratis deelnemen aan een aanbod om de fiets- en verkeersvaardigheid van hun leerlingen te verbeteren. 

Alles open / Alles toe
Aanbod voor lager onderwijs (gewoon en buitengewoon)

Pilootproject nieuwe aanpak leren fietsen op school

We testen een nieuwe aanpak uit om Antwerpse scholen beter te ondersteunen met het leren fietsen. Enerzijds proberen we te ondersteunen met het voorzien van de randvoorwaarden om te kunnen inzetten op leren fietsen. Anderzijds willen we extra ondersteuning voorzien voor leerlingen die hier behoefte aan hebben. Meer info vind je hier.

 

Fietsvaardigheid in een veilige omgeving
3e leerjaar, 4e leerjaar, BuLo

Kom naar 'De Fietsklas Stuurvaardigheid' met je leerlingen uit de 2e graad lager onderwijs. In een veilige en groene omgeving oefenen ze de verschillende motorische aspecten van het leren fietsen. De leerkracht wordt mee betrokken bij het lesgeven. Hij of zij kan zich voorbereiden via een vorming of via een digitaal leertraject.

 

Fietsvaardigheid in het verkeer
6e leerjaar, 1B, BuLo

In 'De Fietsklas Verkeersvaardigheid' ontdekken je leerlingen in theorie én in praktijk hoe ze zich moeten verplaatsen met de fiets in de schoolomgeving. De leerkracht wordt mee betrokken bij het lesgeven. Hij of zij kan zich voorbereiden via een vorming.

 

Teach the teacher dode hoek
leerkrachten en vrijwilligers

In deze workshop 'Teach the teacher dode hoek' ontdekken leerkrachten of vrijwilligers welke doelen rond de dode hoek de leerlingen moeten behalen op welke leeftijd. Ze maken kennis met de  lesmaterialen die ze ervoor kunnen gebruiken en waar men deze kan vinden. 

Aanbod voor secundair onderwijs (gewoon en buitengewoon)

Workshops 'Verkeer op school'
alle graden secundair onderwijs

De verkeersweken werden in een nieuw jasje gestoken en herwerkt tot de workshops 'Verkeer op school'. Tijdens deze korte workshops van 1 lesuur, gaan je leerlingen op een interactieve en praktijkgerichte manier aan de slag rond een bepaald thema. Je kiest 1 thema per dag, zo kunnen tot 6 klassen per dag dezelfde workshop volgen.

 

Nieuw: Oefenplatform Verkeer
alle graden secundair onderwijs, doorstroom- en dubbele finaliteit

Het Oefenplatform Verkeer is een nieuw online verkeerseducatief leerplatform voor het secundair onderwijs, doorstroom (ASO)- en dubbele finaliteit (TSO + KSO) richtingen. Leerlingen kunnen op het Oefenplatform zelf aan de slag met verschillende thema’s. Aan de hand van theorie en oefeningen vergroten zij hun kennis over verkeer en mobiliteit. 

 

Nieuw: Verkeer in de klas
alle graden van het buitengewoon secundair onderwijs en arbeidsmarkt finaliteit richtingen

Verkeer in de Klas is een online leerplatform over verkeerseducatie voor het buitengewoon secundair onderwijs en voor studierichtingen met de arbeidsmarkt als finaliteit.

Leerkrachten vinden er kant-en-klaar lesmateriaal waarmee ze zelf lessen verkeer en mobiliteit kunnen geven op maat van de leerlingen. 

Leerlingen kunnen er zelfstandig hun kennis van het verkeer trainen en testen.

 

Fietsvaardigheid in het verkeer
1B, BuLo

In 'De Fietsklas Verkeersvaardigheid' ontdekken je leerlingen in theorie én in praktijk hoe ze zich moeten verplaatsen met de fiets in de schoolomgeving. De leerkracht wordt mee betrokken bij het lesgeven. Hij of zij kan zich voorbereiden via een vorming.

 

Vragen over het aanbod vanuit stad Antwerpen?

Contacteer ons via onderwijsenverkeer@antwerpen.be of via 03 338 33 40 (vraag naar Klas Op Stap).

 

Vragen over het verkeerslandschap in het algemeen?

Heb je verder nog vragen, opmerkingen of ideeën rond de thema's verkeer en onderwijs? Stuur deze naar onze mailbox onderwijs en verkeer. Wij zorgen ervoor dat je mail bij de juiste stadsdienst of organisatie terechtkomt. 
Je kan hier terecht met  al je vragen over organisaties, subsidies, vormingen, educatieve pakketten,..., die iets kunnen betekenen voor scholen op het vlak van fiets- en verkeerseducatie.