Kunst & Wetenschap (STEAM): een geweldige vulkaanuitbarsting maken

Maak je eigen creatieve vulkaan en laat die ook uitbarsten!

 

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Kleuteronderwijs: 3
  • Lager onderwijs: 1 - 6

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

Een vulkaan nabootsen met bakpoeder en citroenzuur is een populaire wetenschapseducatieve activiteit met een kunstzinnig toets (STEM+Arts=STEAM). Maar hoe begin je er best aan met kinderen, en hoe zorg je ervoor dat er voldoende ruimte is voor onderzoekend leren?

Met onze jarenlange ervaring in STEAM-educatie helpen we leerkrachten graag om het maximum uit deze activiteit te halen. In de workshop gaan we aan de slag met krantenpapier, papiertape en -lijm, kartonnen bekers en verf om zelf een vulkaan te maken. Met een scheikundige reactie maken we bubbels die de vulkaan doen uitbarsten. Een supercool experiment om te doen met kinderen!

Onze docent legt uit hoe de bubbels ontstaan, en stimuleert de kinderen om samen proefondervindelijk uit te zoeken hoe ze het meeste bubbels kunnen maken.  Er wordt ook aandacht besteed aan het samenwerken in team om het project te doen slagen.

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Maximum 24 leerlingen per activiteit. 

Meer informatie over de prijs

We vragen om minstens 2 workshops te boeken. Voor het 1ste lesuur vragen we een kostprijs van €150 en €85 voor elk daaropvolgend lesuur (inclusief materialen en exclusief vervoer €0,40/km, vrij van btw). Zo worden de kosten van het startuur (€ 150) en de vervoerskosten gespreid over meer leerlingen waardoor ook de prijs voor jouw klas nog sterk daalt.

Meer info over de duurtijd

Deze workshop duurt standaard 50 minuten of 1 lesuur.

We vragen omwille van de voorbereidingen en het opruimwerk achteraf om minstens 3 (vanaf 06-06-2024) lesuren te boeken.

Voor- en/of natraject

We voorzien een lesfiche op aanvraag van de leerkracht. 

Nieuwe woordenschat

vulkaan, uitbarsting, tape, bruisen, magma, magmakamer, CO2, zuurstof, ...

Kleutermenu/Buitengewoonmenu

Deze activiteit kan je ook boeken in het kader van Kleutermenu-Buitengewoonmenu als je school een goedgekeurde aanvraag heeft ingediend via de onderwijsdatabank ten laatste 15 juni 2024.  Meer info over het reglement en de voorwaarden vind je hier terug.

Inschrijven voor deze activiteit in het kader van Kleutermenu/buitengewoonmenu? Dat doe je hier

Let op! Wij vragen om minstens voor twee klassen te boeken. Eén van die klassen is een 3e kleuterklas en ingeschreven voor Kleutermenu.

Verloop van de activiteit

Deze workshop vraagt een 30-tal minuten pauze tussen 2 groepen om alles op te ruimen en terug klaar te zetten voor een volgende groep.

Thema's
  • Cultuur
  • Beeldende kunsten
  • Natuur, wetenschap & techniek
  • Wetenschap
Extra ondersteuning
  • Rolstoeltoegankelijk

Gerelateerde activiteiten