MUUR

Een pakkende voorstelling over het leven achter muren in de hele wereld, over migratie, protest en uitsluiting.

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

50 minuten

Locatie

 • Op je school

Geschikt voor

 • Secundair onderwijs: 5 - 7

Beschikbaarheid

 • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

Lien werd tijdens haar jeugd van dichtbij geconfronteerd met het Oostblok en het Ijzeren Gordijn. Sindsdien is haar interesse in muren alleen maar gegroeid. Hoe kon het dat leeftijdsgenootjes in de jaren '80 zo een andere jeugd hadden dan zij? Een pakkende voorstelling over het leven achter muren in de hele wereld, over migratie, protest en uitsluiting. Ook de muur tussen Mexico en de USA, de prikkeldraad in Belfast, de Hongaarse muur, de muur tussen Pakistan en India, de muur in Cyprus en nog andere muren komen aan bod. Hoe in Belfast de ene helft van de kinderen opgroeit, aangeleerd om de andere te haten, maar ze weten niet meer waarom. Hoe de prikkeldraden hun tuinen omspannen en bij de minste vonk alles weer kan exploderen. Muren tussen Turkije en Bulgarije, tussen Noord- en Zuid-Korea, tussen India en Bangladesh, het komt allemaal aan bod. Ook hoe mensen de gekste manieren bedenken om over die muren te geraken, is vaak verbluffend en getuigt van zeer veel moed.

Een uniek portret vol eigen liedjes, verhalen, foto's en films. Leerlingen leren over muren, maar ze krijgen vooral heel wat sociale vaardigheden mee zoals begrip hebben voor elkaar en voor mensen die anders zijn. Hun empathie wordt gewekt, hun blik wordt verruimd en een nieuw stukje wereld gaat open. 

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Geen minimum of maximum

Meer informatie over de prijs
 • Tot 50 leerlingen: 7 euro per leerling wel met een minimum van 300 €
 • 50 - 80 leerlingen: 7 euro per leerling + 100 euro extra kost voor geluidsinstallatie (tenzij deze aanwezig is in de zaal).
 • Vanaf 80 leerlingen: 7 euro per leerling.

Lien & Bart hebben een laptop, beamer en klein projectiescherm. Indien er een beamer van de school aanwezig is, kunnen zij gewoon aansluiten op deze beamer (HDMI).

Je kan voorstellingen organiseren in de klas, in de polyvalente zaal van de school, maar ook in het plaatselijke ontmoetingscentrum of in het cultureel centrum. Voor grotere voorstellingen dient de school of de locatie waar het doorgaat een groter projectiescherm te voorzien. Bij deze zalen is het handig dat er vaak al geluidstechniek en een technieker aanwezig zijn. Je kan dit ook boeken met meerdere scholen tegelijk.

Meer info over de ondersteuning

Slechtziende of slechthorende leerlingen mogen zo dicht mogelijk bij Lien & Bart zitten en kunnen achteraf extra info krijgen, alsook grotere documentatie.

Meer info over de duurtijd

De voorstelling duurt normaal 50 minuten, maar kan ook kosteloos uitgebreid worden naar 60 minuten als dit lukt voor de school.

Verloop van de activiteit

Lien & Bart brengen een muzikale voorstelling met liedjes die zij zelf schreven, zowel teksten als muziek. Ze vertellen tussendoor unieke verhalen over muren. Ze zingen en begeleiden zichzelf op accordeon, fluiten, gitaar, piano en banjo. De leerlingen zitten in rijen voor hen zoals in een theater. We tonen beelden en filmpjes tijdens en tussen de liedjes. Hiernaast werken we ook interactief met de leerlingen en wisselen we ideeën uit over het thema muren. 

Voor- en/of natraject

Het is interessant om leerlingen een beetje in te wijden over het onderwerp en enkele voorbeelden van muren in de wereld te tonen of de nieuwsberichten over de Berlijnse muur. Achteraf krijgen de leerkrachten liedjes, indien deze opgenomen zijn en ze krijgen ook de teksten van de voorstelling voor een eventuele naverwerking in de klas. 

Verwachtingen naar leerkracht en begeleiding toe

Graag de leerlingen hun plaatsen toewijzen en vervolgens aanmanen tot rust en stilte bij het begin van de voorstelling. GSM gebruik tijdens de voorstelling is niet toegestaan. 

Thema's
 • Cultuur
 • Muziek
 • Mens & maatschappij
 • Geschiedenis
 • Samenleven
Extra ondersteuning
 • Extra ondersteuning voor slechthorenden
 • Extra ondersteuning voor slechtzienden
 • Rolstoeltoegankelijk

Gerelateerde activiteiten