TUUT, Educatief theaterstuk over tinnitus en gehoorbescherming

Louise is een doodgewone leerling die graag naar muziek luistert. Haar leven verandert compleet nadat ze tinnitus oploopt op een feestje ...

Schrijf nu in

Duurtijd

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Secundair onderwijs: 1 - 7

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

TUUT is een educatief theaterstuk over tinnitus.

Leerlingen leren het belang van gehoorbescherming en worden zich bewust van de gevolgen van (langdurig) luisteren naar luide muziek. Het theaterstuk beschrijft de oorzaken van tinnitus, de gevolgen op psychosociaal vlak en vragen, twijfels en angsten waar tinnituspatiënten vaak mee zitten. Leerlingen leren de belangrijkste risicosignalen herkennen en hoe ze tinnitus kunnen voorkomen. Jongeren die al tinnitus hebben, krijgen handvaten en tips om ermee om te gaan.

De nabespreking licht de voor- en nadelen van de soorten gehoorbescherming toe en biedt tips om veilig naar muziek te luisteren.

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Maximaal 120 leerlingen per voorstelling.

Meer informatie over de prijs

De prijs is inclusief btw. Volgende kosten zijn nog niet bij de prijs geteld: Auteursrechten (op te vragen bij de organisatie) Kilometervergoeding: 0,42 euro per kilometer vanaf 2950 Kapellen Wil je nog een extra workshop over het thema volgen? Deze kost 75 euro per klas extra.

Meer info over de locatie

De school moet over een verduisterde ruimte met beamer en projectiescherm beschikken. Ook moet de school 3 tafels en 4 stoelen (waarvan indien mogelijk 1 bureaustoel) voorzien.

Wij vragen om minstens 2 uur op voorhand toegang te krijgen tot de ruimte en hulp bij het uitladen van de auto. 

Meer info over de duurtijd

De extra workshop (optioneel) duurt 1 lesuur.

Verloop van de activiteit

TUUT duurt 2 lesuren en bestaat uit:

- een educatief theaterstuk ( 1 uur)

- nabespreking (30 minuten)

- ruimte voor vragen

Voor- en/of natraject

Leerlingen kijken liefst zonder voorbereiding naar TUUT. Zo verhinderen we vooroordelen over het onderwerp en is het verassingselement groter waardoor de boodschap beter blijft hangen.

Je kan een workshop per klas boeken waarin leerlingen simulaties van gehoorverlies horen, klassikaal een hoortest doen, controleren of de muziek van hun smartphone te luid staat, discussiëren over stellingen, ervaringen uitwisselen en leren hoe ze gehoorbescherming juist aandoen.

Nieuwe woordenschat

Tinnitus, hyperacusis, gehoorverlies, gehoorbescherming, hoortoestel

Documenten
Thema's
  • Cultuur
  • Theater
  • Sterk in je schoenen, goed in je vel
  • Gezondheid

Gerelateerde activiteiten