Havenrondvaart

Het Havencentrum neemt je klas mee op sleeptouw en toont waar onder andere je ontbijt, sportschoenen en speelgoed vandaan komen. De leerstof inoefenen doen we spelenderwijs met uitdagende doekoffers en de nieuwe havengame Van Haven tot Feest.

Ik schrijf me in

Duurtijd

2 uur

Locatie

Geschikt voor

 • Lager onderwijs: 5 - 6

Beschikbaarheid

 • Deze activiteit is beschikbaar gedurende een bepaalde periode
 • Meer info

Prijs

 • € 9,00 per leerling

Klaar om de haven te beleven van op het water? Van zodra je met je leerlingen inscheept, gaat jullie havontuur meteen van start! Op het dek hebben jullie een goed zicht op hoe het schip vertrekt aan de kade.

Daarna gaan je leerlingen tijdens de hele rondvaart aan de slag in groepjes en schuiven ze door langs alle hoeken van het schip, waar ze telkens een van de aspecten van de haven ervaren.

Op sommige plaatsen vertellen onze ervaren gidsen uitgebreid over wat je leerlingen zien, horen en herkennen vanuit hun eigen leefwereld. Op andere plekken gaan ze dan weer zelf aan de slag aan de hand van toffe doe-opdrachten en onze nieuwe havengame Van Haven tot Feest op iPads.

De rode draad doorheen de ganse rondvaart zijn de drie functies van de haven: opslag, transport en industrie. Zo leert je groep, zonder dat ze het goed en wel beseffen, ook meteen over wereldhandel en groene energie. Een gevarieerde, uitdagende en unieke ontdekkingstocht door de haven dus!

Je kunt de rondvaart in de voormiddag of in de namiddag boeken op donderdag en vrijdag, in de periodes van half september tot eind oktober en begin maart eind juni. Kijk na welke data nog beschikbaar zijn op de website van het Havencentrum  en reserveer via het reservatieformulier.

 

Programma

Je kan kiezen voor een rondvaart in de voormiddag of in de namiddag. Beide opties bieden dezelfde inhoud.

Voormiddagprogramma

9.30 uur: Inschepen + tijd voor koek/fruit

10.00 uur: Vertrek schip (wees op tijd!)

10.15 uur: Start doorschuifprogramma, met onder andere introductiefilmpje, verkenning op het dek, educatieve minigames met Van Haven tot Feest op iPad, doe-opdrachten en nog veel meer.

12.00 uur: Aanmeren en uitschepen

Namiddagprogramma

12.30 uur: Inschepen + tijd voor koek/fruit

13.00 uur: Vertrek schip (wees op tijd!)

13.15 uur: Start doorschuifprogramma, met onder andere introductiefilmpje, verkenning op het dek, educatieve minigames met Van Haven tot Feest op iPad, doe-opdrachten en nog veel meer.

15.00 uur: Aanmeren en uitschepen

Van jou als leerkracht verwachten we twee dingen:

 1. Je hebt vóór de excursie het voorbereidende lesmateriaal  doorgenomen met je leerlingen;
 2. Je neemt actief deel aan de excursie. Onze gidsen zorgen voor de inhoudelijke begeleiding, maar vragen dat jij, net zoals in de klas, je leerlingen actief betrekt en in de hand houdt. Anders gezegd, je zorgt ervoor dat zij doen wat er van hen verwacht wordt. Help je ons een handje bij het uitdelen van het materiaal van de doe-koffers? Dan kunnen alle leerlingen sneller aan de slag! Heb je leerlingen met speciale noden in je groep? Laat het ons weten bij de reservatie. We zoeken graag mee naar een oplossing.

 

Om je leerlingen ten volle van de uitstap te laten genieten en hun leerpotentieel te maximaliseren, verwachten we dat ze voorkennis hebben over de haven. Daarom voorziet het Havencentrum een verplicht lespakket  ter voorbereiding van deze excursie. Zo kunnen de gidsen de juiste accenten leggen tijdens de rondvaart zelf. Geen nood, het lespakket is kant en klaar en voorziet alle nodige materialen voor jou, zodat je er vlot en met een minimale voorbereidingstijd mee aan de slag kunt. Bovendien zit het lesmateriaal boordevol activerende werkvormen. Heb je vragen of opmerkingen? Die beantwoordt het Havencentrum graag! Mail ze gerust via info@havencentrum.be.

Deze uitstap is gratis met een havenvignet  voor leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van scholen uit de stad Antwerpen en haar districten. Leerkrachten varen gratis mee aan een ratio van 1/10.  

Vanaf september 2021 is lunchen aan boord niet meer mogelijk. Wil je toch ergens in de buurt middageten met je klas? De wijk het Eilandje biedt heel wat horecazaken. De reservatie regel je als school zelf met de lunchlocatie in kwestie.

Scholen van buiten de stad Antwerpen en haar districten betalen 9 euro per leerling.

Schip: Festina Lente of Flandria 20

Inschepen op Kattendijkdok-Oostkaai (naast het CadX-gebouw), 2000 Antwerpen

Aan boord kan het koud zijn en stevig waaien. Leerlingen dragen bij minder goed weer best stevige schoenen en een winddichte jas. Als het hard regent, gaan we uiteraard sneller naar binnen met de groep.

Locatie
Thema's
 • Mens & maatschappij
 • Beroepen
 • Maatschappelijke instellingen
 • Mobiliteit
Extra ondersteuning
 • Cultuurschakel